Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ προσωρινά ο Πόουλ Τόμσεν

Επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ προσωρινά ο Πόουλ Τόμσεν

Αποχωρεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Ρέζα Μογκαντάμ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. Μέχρι να καλυφθεί η θέση, χρέη αναπληρωτή διευθυντή θα ασκεί από το Παρίσι ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν. Ωστόσο οι διεργασίες για την κάλυψη της θέσης έχουν ήδη ξεκινήσει και δεν αναμένεται να πάρουν χρόνο.

Αποχωρεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Ρέζα Μογκαντάμ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, για να αναλάβει από το φθινόπωρο αντιπρόεδρος της Διεύθυνσης Διεθνών Αγορών (Global Capital Markets) της Morgan Stanley.

Μέχρι να καλυφθεί η θέση του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος χρέη αναπληρωτή διευθυντή θα ασκεί – από το Παρίσι- ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν. Ωστόσο οι διεργασίες για την κάλυψη της θέσης έχουν ήδη ξεκινήσει και δεν αναμένεται να πάρουν χρόνο.

Ο Ρέζα Μογκαντάμ είχε μια μακρά και διακεκριμένη καριέρα στο ΔΝΤ. Είχε δε διοριστεί διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος το 2011 και από αυτή τη θέση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πιο σημαντικών αποφάσεων για το ρόλο του Ταμείου στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Ο Μογκαντάμ είχε ενεργή ανάμιξη στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και στις αποφάσεις του Νοεμβρίου 2012 για το ελληνικό χρέος. Ο ίδιος είχε κρατήσει το τελευταίο 8μηνο σκληρή στάση στο ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, κάτι που υιοθέτησε και ο Πόουλ Τόμσεν.

Ο Μογκαντάν τους τελευταίους μήνες ζητούσε επίμονα τη λήψη μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο χαμηλός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ. Η επιμονή του αυτή τον είχε φέρει σε «σιωπηρή» σύγκρουση με τον Μάριο Ντράγκι.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στην αποχώρηση του Μογκαντάμ τόνισε πως ήταν εκείνος που καθοδηγούσε τις δεσμεύσεις του Ταμείου με τους Ευρωπαίους πολιτικούς και ήταν υπεύθυνος για τις πράξεις δανεισμού του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη, με αιχμή του δόρατος την ανταπόκριση του Ταμείου στις διαδοχικές κρίσεις συμπεριλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης πρόκλησης στην Ουκρανία.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία έφεραν τον Μογκαντάμ στο επίκεντρο της κριτικής για τη δέσμευση του ΔΝΤ σε ενα υψηλού κόστους πρόγραμμα με πολλές αβέβαιες πτυχές.

Πριν αναλάβει επικεφαλής στο Ευρωπαϊκό Τμήμα, ο Μογκαντάμ ήταν Διευθυντής Στρατηγικής, Πολιτικής στο ΔΝΤ και στενός συνεργάτης του Ντομινίκ Στρος Κάν. Με την ιδιότητα αυτή έφερε πιο κοντά το ΔΝΤ στην G-20 και έπαιξε βασικό ρόλο στις προσπάθειες τριπλασιασμού των πόρων του Ταμείου.

«Η αποχώρηση από το Ταμείο δεν ήταν μια εύκολη απόφαση και είναι κάτι που κάνω με βαριά καρδιά», είπε ο Μογκαντάμ και προσέθεσε πως ήταν μεγάλη τιμή και χαρά να συνεργάζεται με στελέχη του ΔΝΤ τα τελευταία 22 χρόνια.

«Ανυπομονώ για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου και για μια νέα σταδιοδρομία, αλλά και να επιστρέψω πίσω στο σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά μου», τόνισε στην αποχαιρετιστήρια δηλωσή του.

Ο Μογκαντάμ ο οποίος κατέχει πτυχίο στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το London School of Economics, και Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Warwick, ξεκίνησε την καριέρα του στο ΔΝΤ το 1992.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024