Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Προπαρασκευαστική» η συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι

«Προπαρασκευαστική» η συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι

Προπαρασκευαστικό χαρακτήρα θα έχει η συνάντηση του κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η επόμενη αποστολή αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί.

Προπαρασκευαστικό χαρακτήρα θα έχει η συνάντηση του κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η επόμενη αποστολή αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κομισιόν ήρθαν σε συνέχεια δηλώσεων του ιδίου, νωρίτερα, οι οποίες δημιουργούσαν σύγχυση για το εάν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα στις 3-5 Σεπτεμβρίου, όπως έγινε γνωστό χθες, Δευτέρα.

Ο Αντουάν Κολομπανί στις αρχικές του δηλώσεις είχε πει ότι η επόμενη αποστολή αξιολόγησης είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τη συνάντηση στο εξωτερικό, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν τις επιβεβαιώνει.

Στις νεώτερες δηλώσεις του ο κ. Κολομπανί επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξει το ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι, το χαρακτηρίζει όμως προπαρασκευαστικό «για την αναγνώριση των σημείων-κλειδιών που θα συζητηθούν κατά την επόμενη αξιολόγηση του οικονομικό προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν η επόμενη αποστολή αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και «η προπαρασκευαστική συνάντηση δεν υποκαθιστά την αποστολή πλήρους αξιολόγησης».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση των Παρισίων ασφαλώς δεν υποκαθιστά την πλήρη αξιολόγηση της τρόικας, ωστόσο ο καθένας καταλαβαίνει πως αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των θεσμικών της εταίρων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, Δευτέρα, μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι, οι επικεφαλής της τρόικας και τα μέλη των τεχνικών επιτροπών αναμενόταν να επισκεφθούν την Αθήνα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με σκοπό να παραμείνουν «για λίγες μέρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός του γενικότερους λόγους κλίματος, για τους οποίους επιλέχθηκε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο εξωτερικό, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων εκτός Ελλάδος θα επιταχύνει την ολοκλήρωσή τους, άρα και τη διάρκεια παραμονής της τρόικας στην Αθήνα.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε την Τρίτη: «Θα θυμάστε ότι κατ’ επανάληψη σε ομιλίες και δηλώσεις μου έχω θέσει το ζήτημα να σταματήσει αυτή η πρακτική της διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα και της ανάμιξής της στην καθημερινή λειτουργία υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών. Από την άποψη αυτή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδας, στις Βρυξέλλες στο Παρίσι ή αλλού».

»Αυτό δεν είναι μια απλή συμβολική κίνηση -ότι αλλάζουμε σελίδα- είναι και μια ενθάρρυνση να κινηθούμε εμείς με βάση τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες όπως είναι η υποχρέωσή μας γιατί εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο Μνημόνιο, το Μνημόνιο τελειώνει. Η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης.

»Η χώρα θα βρει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε χώρα-μέλος. Αυτή η επάνοδος στην ομαλότητα και την ισοτιμία πρέπει να είναι τώρα ο στόχος μας. Υπό την έννοια αυτή είναι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα αυτό που αποφασίστηκε ως προς την οργάνωση των συναντήσεων» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024