Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χοντορκόφσκι: Εξαιρετική η απόφαση της Χάγης για τη Yukos

Χοντορκόφσκι: Εξαιρετική η απόφαση της Χάγης για τη Yukos

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης να εκδικάσει αποζημίωση ύψους 50 δισ. δολαρίων στους μετόχους της Yukos, εξέφρασε ο ιδρυτής και πρώην μεγαλομέτοχος του διαλυμένου πλέον ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Όπως είπε, είναι «εξαιρετικό» το ότι οι μέτοχοι «έχουν την ευκαιρία να ανακτήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει πως ο ίδιος δεν περιλαμβάνεται στους ενάγοντες και άρα δεν έχει οικονομικό όφελος.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης να εκδικάσει αποζημίωση ύψους 50 δισ. δολαρίων στους μετόχους της Yukos, εξέφρασε ο ιδρυτής και πρώην μεγαλομέτοχος του διαλυμένου πλέον ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Όπως είπε, είναι «εξαιρετικό» το ότι οι μέτοχοι «έχουν την ευκαιρία να ανακτήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει πως ο ίδιος δεν περιλαμβάνεται στους ενάγοντες και άρα δεν έχει οικονομικό όφελος από την έκβαση της διαδικασίας.

Ικανοποίηση για την απόφαση εξέφρασε και ο Λεονίντ Νεφζλίν, πρώην ανώτατο στέλεχος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού και εκ των τελευταίων κύριων μετόχων.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το διεθνές δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε ότι η Ρωσία παραβίασε τους διεθνείς κανόνες και απαλλοτρίωσε παρανόμως την Yukos» είπε ο Λεονίντ Νεφζλίν, ο οποίος κατέφυγε στο Ισραήλ, όπου και παραμένει, για να αποφύγει την δίωξη εναντίον του και έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη στη Ρωσία. Διέθετε περί το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Yukos.

Η Ρωσία καταδικάστηκε από το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης να καταβάλει 50 δισ. δολάρια ως αποζημίωση στους μετόχους της Yukos για απαλλοτρίωση των μετοχών τους, ανακοίνωσαν νωρίτερα οι συνήγοροι των μετόχων στο Λονδίνο.

«Η επίθεση κατά της Yukos είχε πολιτικά κίνητρα» τόνισε ο Τιμ Όζμπορν, διευθυντής της εταιρείας χαρτοφυλακίου GML, περιστοιχισμένος από τους δικηγόρους του, οι οποίοι τόνισαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής στην ιστορία της εκδίκασης επιχειρηματικών διαφορών.

Ο όμιλος GML είναι η εταιρεία χαρτοφυλακίου τους Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην ολιγάρχη, επικριτικού απέναντι στον Κρεμλίνο και πρώην ιδιοκτήτη του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, ο οποίος πέρασε δέκα χρόνια στη φυλακή και αποφυλακίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου έπειτα από αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ύψος της αποζημίωσης που ορίστηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης είναι 20 φορές μεγαλύτερο από οποιοδήποτε ποσό έχει ποτέ οριστεί ως αποζημίωση από το δικαστήριο αυτό.

Η Ρωσία έχει προθεσμία 180 ημερών, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015, για να αρχίσει την καταβολή της αποζημίωσης. Μετά την λήξη της προθεσμίας αυτής θα αρχίσουν να επιβάλλονται τόκοι υπερημερίας.

Πάντως, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε εμμέσως ότι θα ασκηθεί έφεση, λέγοντας πως η Μόσχα θα ασκήσει όλα τα ένδικα για να υπερασπιστεί τη θέση της.

Η αγωγή κατετέθη στη Χάγη από θυγατρική του Ομίλου Menatep, με έδρα το Γιβραλτάρ, εταιρεία μέσω της οποίας ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήλεγχε την Yukos. Ο Όμιλος Menatep είναι σήμερα η εταιρεία χαρτοφυλακίου GML και ο Χοντορκόφσκι δεν είναι πλέον μέτοχος της GML ή της Yukos.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την Πέμπτη θετική για τη Yukos απόφαση επί αγωγής κατά της Ρωσίας για την καταβολή αποζημίωσης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ της «δίκαιης ικανοποίησης» ή της καταβολής αποζημίωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024