Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σήμερα Πέμπτη σε αναθεώρηση των προβλέψεων του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014, υποβαθμίζοντας τη σχετική πρόβλεψη στο 3,4%, από το 3,7% που εκτιμούσε τον Απρίλιο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σήμερα Πέμπτη σε αναθεώρηση των προβλέψεων του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014, υποβαθμίζοντας τη σχετική πρόβλεψη στο 3,4%, από το 3,7% που εκτιμούσε τον Απρίλιο.

Παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις (World Economic Outlook) του Ταμείου από την Πόλη του Μεξικό ο οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ ξεκαθάρισε πως η ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά παραμένει αδύναμη.

«Η αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 από το 3,7% του Απριλίου σε 3,4% σήμερα, κάνει τα πράγματα να φαίνονται χειρότερα από ό, τι πραγματικά είναι», τόνισε ο Μπλανσάρ, προσθέτοντας πως σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη αυτή αντανακλά κάτι που έχει ήδη συμβεί, δηλαδή το μεγάλο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014.

«Η συνολική ιστορία παραμένει σε μεγάλο βαθμό η ίδια όπως πριν. Οι προηγμένες οικονομίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, που φρενάρουν την ανάκαμψη. Οι αναδυόμενες αγορές επιβραδύνουν σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης πριν από την κρίση», είπε ο Γάλλος οικονομολόγος.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ είπε πως η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ σημαίνει ότι κάποιες από τις ροές κεφαλαίων που κατευθύνθηκαν στις αναδυόμενες αγορές προς αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων τελικά θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται δυσκολότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και ένα πιο σκληρό οικονομικό περιβάλλον.

«Οι ξένοι επενδυτές είναι λιγότερο επιεικείς, οι μακροοικονομικές αδυναμίες είναι δαπανηρές και οικονομικές ανωμαλίες, όπως αυτές που είδαμε το Μάιο του 2013, μπορεί να επαναληφθούν», τόνισε.

Η ζώνη του ευρώ

Αναφερόμενος στην ζώνη του ευρώ για την οποία το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την φετινή εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 1,1% του ΑΕΠ ο Μπλανσάρ επεσήμανε πως η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ παραμένει αδύναμη και ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός.

«Στις περισσότερες χώρες του ευρώ τα ποσοστά ανεργίας υπερβαίνουν κατά πολύ την τιμή ισορροπίας τους και ο πληθωρισμός στο σύνολο της ευρωζώνης είναι πολύ χαμηλός», είπε και προσέθεσε πως καθώς ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος, η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα.

Όπως ανέφερε τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ είναι ευπρόσδεκτα, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις τους. «Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα μέτρα».

Η οικονομία των ΗΠΑ

Για τις ΗΠΑ ο Ολιβιέ Μπλανσάρ ανέφερε πως το πρώτο τρίμηνο 2014 το ΑΕΠ ήταν πολύ χειρότερο από ό, τι προβλεπόταν, κάτι που φαίνεται να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έκτακτους παράγοντες, όπως οι ασυνήθιστα κακές καιρικές συνθήκες. «Η ανάπτυξη των ΗΠΑ για το υπόλοιπο του έτους εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα είναι 3,25% και 3% το 2015», τόνισε και προειδοποίησε πως το κύριο πολιτικό ζήτημα για τις ΗΠΑ στην παρούσα συγκυρία είναι η εξεύρεση της σωστής ταχύτητα στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής. «Αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί στις εξελίξεις σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανεργία», υπογράμμισε.

Υποβάθμιση για Ρωσία

Ο Μπλανσάρ ανέφερε πως η μεγαλύτερη επί τα χείρω αναθεώρηση προβλέψεων σε σχέση με τον Απρίλιο αφορά τη Ρωσία, όπου οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν για το 2014 από το 1,3% στο 0,2%, και για το 2015 από το 2,3% στο 1%. Όπως είπε η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την επιδείνωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, η οποία έχει επηρεαστεί από τις γεωπολιτικές εντάσεις που οδήγησαν σε μεγάλες εκροές κεφαλαίων, καθώς και στην αναστολή επενδυτικών αποφάσεων.

Για την Ιαπωνία για την οποία το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά στο 1,6% τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2014, είπε πως η αναβάθμιση αντανακλά την επίδραση των «Abenomics» και την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων. «Η βασική πρόκληση της Ιαπωνίας παραμένει η μείωση του δημόσιου χρέους και η αύξηση της ανάπτυξης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», ανέφερε.

Για την Κίνα είπε πως οι εκτιμήσεις για την οικονομία της παραμένουν αμετάβλητες και ότι αναμένεται ανάπτυξη 7,5% του ΑΕΠ το 2014. Υπογράμμισε πως οι επενδύσεις σε κατοικίες έχουν επιβραδυνθεί και ότι αυτή η επιβράδυνση θα συνεχιστεί.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024