Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιταχύνθηκε τον Ιούλιο η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Επιταχύνθηκε τον Ιούλιο η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Η δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της εταιρείας Markit. Ο σύνθετος δείκτης των υπεύθυνων αγορών των επιχειρήσεων (PMI), που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 54 μονάδες από 52,8 μονάδες τον Ιούνιο, ισοφαρίζοντας το υψηλό τριών ετών που σημειώθηκε τον Απρίλιο.

Η δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της εταιρείας Markit.

Ο σύνθετος δείκτης των υπεύθυνων αγορών των επιχειρήσεων (PMI), που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 54 μονάδες από 52,8 μονάδες τον Ιούνιο, ισοφαρίζοντας το υψηλό τριών ετών που σημειώθηκε τον Απρίλιο.

Πρόκειται για τον 13ο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης αυτός καταγράφει τιμή μεγαλύτερη από τις 50 μονάδες που υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας. Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 51,9 μονάδες από 51,8 τον Ιούνιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών εκτινάχθηκε από τις 52,8 στις 54,4 μονάδες.

Η αύξηση στη δραστηριότητα μπορεί να αποτελεί μία πρώτη ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει το Bloomberg. Καθώς ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός και ανέρχεται μόλις στο ένα τέταρτο του στόχου της, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος και ανακοίνωσε ένα στοχευμένο πρόγραμμα δανείων στις τράπεζες της Ευρωζώνης για να αυξήσουν αυτές με τη σειρά τους τις χορηγήσεις δανείων στην πραγματική οικονομία.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και οι οικονομολόγοι, όπως προκύπτει από άλλη έρευνα, προβλέπουν ότι ο ρυθμός αυτός επιταχύνθηκε στο 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο. Ο κ. Γουίλιαμσον δήλωσε ότι τα στοιχεία του δείκτη PMI είναι συμβατά με έναν ρυθμό ανάπτυξης περίπου 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο.

«Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων αυξήθηκε ξανά τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς της τελευταίας 3ετίας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον, προσθέτοντας, όμως, ότι «η ανάπτυξη δεν είναι αρκετά ταχεία για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν αρκετούς εργαζόμενους για να υπάρξει ουσιαστική μείωση στην ανεργία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024