Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εύσημα και προειδοποιήσεις από την Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα

Εύσημα και προειδοποιήσεις από την Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως για να καταστεί διατηρήσιμη η ανάπτυξη προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας. Αναφορικά με τη μείωση των φορολογικών βαρών, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ναι μεν αναγνωρίζουν πως πρέπει να προχωρήσει, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι είναι κάτι που συνδέεται με την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως για να καταστεί διατηρήσιμη η ανάπτυξη προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας. Αναφορικά με τη μείωση των φορολογικών βαρών στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ναι μεν αναγνωρίζουν πως πρέπει να προχωρήσει, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως είναι κάτι που συνδέεται με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ, δημοσίευσε την Τετάρτη την έβδομη έκθεση δραστηριοτήτων της, η οποία επιβεβαιώνει την ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2014. Η έκθεση εστιάζει στην πρόοδο που έχει συντελεσθεί, αλλά και στην πρόοδο που πρέπει να συντελεσθεί στο μέτωπο της ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, αλλά και της βελτίωσης της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης.

Οι παρεμβάσεις για τη ρευστότητα

Αξιωματούχος της ΕΕ που παρουσίασε την έκθεση της Ομάδας Ράιχενμπαχ αναγνώρισε πως η έλλειψη ρευστότητας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και εστίασε στην ανάγκη μεγαλύτερης απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Προειδοποίησε δε για την υπερδέσμευση στο ΕΣΠΑ λέγοντας πως αν δεν γίνει τελικά δεκτή η μεταφορά κοινοτικών πόρων από κάποια έργα σε νέα, τότε αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από εθνικά κονδύλια.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα τόσο το νέο ΕΣΠΑ όσο και το Ίδρυμα για την Ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας. Ειδικά για το νέο ΕΣΠΑ σημειώνεται στην έκθεση πως με η συμφωνία εταιρικής σχέσης που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 23 Μαΐου 2014 περιλαμβάνει χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής (15,52 δισ. ευρώ), της πολιτικής της ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη (4,2 δισ. ευρώ) και 388,7 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. «Ή Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 5η θέση μεταξύ όλων των κρατών μελών όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής, σε σχέση με την 18η θέση όπου βρισκόταν στα τέλη του 2011. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα έχει σήμερα χρησιμοποιήσει το 81,3% των διαθέσιμων κονδυλίων της περιόδου 2007-2013, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του μέσου όρου του 69,17% της ΕΕ», αναφέρει η έκθεση.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον

Από την έκθεση προκύπτει πως η τεχνική βοήθεια επικεντρώθηκε σε ορισμένες προτεραιότητες που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων. Για παράδειγμα, έγιναν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους και του χρόνου για τις εξαγωγές, ιδίως με εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις των τελωνειακών διαδικασιών. Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα παρείχε επίσης εκτεταμένη υποστήριξη για την κατάργηση και απλοποίηση της αντι-ανταγωνιστικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ. Όσον αφορά στην απελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα ανέθεσε σε εμπειρογνώμονες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) να μελετήσουν τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης σε ζωτικούς τομείς όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και ορκωτοί λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φορτοεκφορτωτές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί καθώς και εργαζόμενοι στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Στις μελέτες αυτές απαριθμούνται διάφορα εμπόδια στον ανταγωνισμό, περιορισμοί της λειτουργίας των αγορών και επιβλαβείς διοικητικές πρακτικές, ιδίως από επαγγελματικές ενώσεις.

Οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίασε την έκθεση της Ομάδας Δράσης δεν άφησε περιθώρια για φοροελαφρύνσεις ξεκαθαρίζοντας πως για όσο διάστημα η φοροδιαφυγή παραμένει σε υψηλά επίπεδα δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης των φόρων. Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως η φορολογική διοίκηση πρέπει να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική.

Η Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα θεωρεί πως η βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης είναι καθοριστικός παράγοντας ώστε να μπορέσουν οι ελληνικές αρχές να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και να εξασφαλίσουν μια δικαιότερη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης. Έτσι, η Ομάδα Δράσης σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Κομισιόν και το ΔΝΤ, συνέχισαν την παροχή τεχνικής βοήθειας προς υποστήριξη των ελληνικών αρχών στον εν λόγω τομέα και για να παγιωθούν τα οφέλη από τα πρόσφατα επιτεύγματα στον τομέα των δημόσιων οικονομικών.

Σύμφωνα με την έκθεση η ελληνική φορολογική διοίκηση πέτυχε συνολικά σημαντική πρόοδο, τόσο στον τομέα της ίδιας της φορολογικής διοίκησης με την έκδοση απόφασης του γενικού γραμματέα για το νέο οργανόγραμμα, όσο και σχετικά με τις βασικές επιχειρηματικές διαδικασίες, ιδίως όσον αφορά τα αποτελέσματα στους τομείς της είσπραξης οφειλών και των επιστροφών του ΦΠΑ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ενισχύθηκε επίσης η τεχνική βοήθεια όσον αφορά τον ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της νομοθεσίας περί ΦΠΑ και της ενίσχυσης της καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

«Αναμένεται να προχωρήσουν οι εργασίες στον τομέα του ελέγχου των ατόμων με μεγάλη περιουσία και των αυτοαπασχολούμενων με μεγάλο εισόδημα», σημειώνεται στην έκθεση..

Βάρος δίνεται στην έκθεση και στις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της διαφθοράς. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 700 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κατάρτισης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και πλέον οι Έλληνες ελεγκτές στους οποίους έχουν ανατεθεί συγκεκριμένες υποθέσεις λαμβάνουν πρακτική ατομική καθοδήγηση από εμπειρογνώμονες. Αναφορικά μάλιστα με το έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών που έχει δημιουργηθεί για την αποτελεσματική υποστήριξη των ελληνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου η έκθεση σημειώνει πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 2.700 αιτήματα από τις διάφορες υπηρεσίες.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, χρησιμοποιώντας τη συσχέτιση μεταξύ της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της φοροδιαφυγής η μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών ανέφερε στις αρχές 2.628 περιπτώσεις εικαζόμενης φοροδιαφυγής, διαβίβασε 472 υποθέσεις στον εισαγγελέα, και δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία ύψους 205 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2012.

Τέλος, η έκθεση σημειώνει πως καταρτίστηκε νέο πρόγραμμα εργασίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό περιλαμβάνει βελτιώσεις σχετικά με την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων και επιπλέον επιχειρησιακή κατάρτιση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024