Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Eurobank : Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,6% στο α’ εξάμηνο 2014

Την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2014 αναμένει η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank, ενώ εκτιμά πως στο δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ κατέγραψε σε ετήσια βάση μείωση 0,3%.

Την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2014 αναμένει η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank, ενώ εκτιμά πως στο δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ κατέγραψε σε ετήσια βάση μείωση 0,3%.
Σύμφωνα με ειδική έκδοση την οποία επιμελήθηκε ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάκαμψης: πορεία του προγράμματος προσαρμογής, επενδυτικές ευκαιρίες και προκλήσεις», οι σταθεροποιητικές τάσεις στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα συνεχίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ ο ρυθμός ετήσιας μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) αναμένεται να μεταβεί σε θετική περιοχή στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Συγκεκριμένα, ηEurobankθεωρεί πως κατόπιν συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά περίπου 0,6% την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2014 αυτό θα περάσει σε θετικό έδαφος στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2014.
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της τράπεζας στο δεύτερο τρίμηνο 2014 σημειώθηκε περαιτέρω επιβράδυνση της πτώσης του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας στο -0,3% περίπου από -0,9% στο πρώτο τρίμηνο 2014. Ο αντίστοιχος τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε περίπου +0,8% έναντι οριακής μείωσης -0,15% το 1ο τρίμηνο.
«Οι ανωτέρω εκτιμήσεις είναι συμβατές με το σενάριο αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας για το σύνολο του έτους με ρυθμό μεταξύ 0,5% και 1%» σημειώνεται στην έκθεση της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.
Τα ανωτέρω σύμφωνα με την τράπεζα ενισχύουν το ενδεχόμενο οι προαναφερθείσες συνιστώσες του ΑΕΠ να καταγράψουν, για το σύνολο του έτους, βελτιωμένους ρυθμούς μεταβολής σε σχέση με τις εκτιμήσεις του υφιστάμενου μακροοικονομικού σεναρίου της τρόικα (κατανάλωση νοικοκυριών και ΜΚΙΕΝ: -1,8% και εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών: -1,3%, σε σταθερές τιμές).
Αντίθετα, επισημαίνεται πως ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής δαπάνης για επενδύσεις το 2014 ενδέχεται να διαμορφωθεί ασθενέστερος από την επίσημη πρόβλεψη (+5,9%, σε σταθερές τιμές), κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης στην αγορά κατοικίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024