Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλ.Τουρκολιάς: Δεν υπάρχουν απλές λύσεις στο θέμα των «κόκκινων» δανείων

Αλ.Τουρκολιάς: Δεν υπάρχουν απλές λύσεις στο θέμα των «κόκκινων» δανείων

Στην ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος των «κόκκινων» δανείων με σύγχρονους όρους και μεθόδους αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΕΤΕ, Αλ.Τουρκολιάς, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση. Ειδικό βάρος έδωσε στην αναδιάρθρωση κλάδων της οικονομίας, λέγοντας πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η εικόνα των βιώσιμων και μη επιχειρήσεων. Σε ειδική αναφορά στο θέμα της φορολογίας, άφησε να εννοηθεί πως η υπερ- φορολόγηση διώχνει επενδύσεις.

Στην ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος των «κόκκινων» δανείων με σύγχρονες μεθόδους αναφέρθηκε σήμερα, Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του ιδρύματος.

Ο επικεφαλής της Εθνικής, ενώπιων του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, είπε ότι οι τράπεζες θα υιοθετήσουν τις οδηγίες της κεντρικής τράπεζας για τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο χαρακτήρισε ως μη επαρκείς τις κατευθύνσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να γίνει με σύγχρονους όρους και μεθόδους.

Ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε με έμφαση ότι οι τωρινές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν και ότι δεν μπορούν τα πιστωτικά ιδρύματα να στηριχθούν απλά στις οδηγίες που εκδίδει η κεντρική τράπεζα, καθώς οι εσωτερικές μονάδες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών χρειάζονται χρόνο και εκπαίδευση για να αντεπεξέλθουν. Στο σημείο αυτό αποκάλυψε πως η Εθνική έχει δημιουργήσει ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα στελέχη της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ εκτίμησε πως η ενεργή διαχείριση των επισφαλειών και οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας θα ικανοποιήσουν την προσδοκία των μετόχων για αυξημένες αποδόσεις. Αναφέρθηκε ωστόσο στην ανάγκη να ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρόνοιες προκειμένου στο επόμενο εξάμηνο να διασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ειδικό βάρος έδωσε στην αναδιάρθρωση κλάδων της οικονομίας , λέγοντας πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η εικόνα των βιώσιμων και μη επιχειρήσεων, προσθέτοντας πως οι τράπεζες δεν μπορούν να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις που δεν αναλαμβάνουν υγιείς πρωτοβουλίες και δεν έχουν προοπτικές.

Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της φορολογίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως η υπερ- φορολόγηση διώχνει επενδύσεις, καθώς μειώνει την «ελκυστικότητα» της χώρας.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress test, ενώ δεν απέκλεισε η Ελλάδα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Η ελληνική οικονομία κερδίζει το στοίχημα της σταθεροποίησης και ετοιμάζεται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ανάκαμψης και το τραπεζικό σύστημα κερδίζει και αυτό το δικό του μεγάλο στοίχημα και αποκαθιστά την δύναμή του» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης από τα ιδιωτικά κεφάλαια και οι επικουρικές δράσεις που υλοποιούνται ενισχύουν την κεφαλαιακή επάρκεια σε ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά επίπεδα και δημιουργούν αξιόλογο μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε να προσβλέπουμε με σχετική αισιοδοξία και στα αποτελέσματα της άσκησης αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού και των επερχόμενων τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ» πρόσθεσε.

«Θεσμικές εξελίξεις και η νομισματική στρατηγική σε επίπεδο ευρωζώνης δημιουργούν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που αυξάνει την εμπιστοσύνη για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Η ΕΚΤ αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις σταδιακά αναγνωρίζουν ότι το διακύβευμα της ισόρροπης ανάκαμψης της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά σημαντικό με την ΕΚΤ να γίνεται -με τη βοήθεια και του χαμηλού πληθωρισμού- όλο και πιο τολμηρή αναγνωρίζοντας ότι η συμβατική νομισματική εργαλειοθήκη έχει εξαντλήσει τα όριά της και δεν βοηθά κυρίως αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η περαιτέρω θεσμική ωρίμανση της ευρωζώνης με τη σταδιακή ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, παρά τις ατέλειές της, εμπνέει επίσης ένα μεγαλύτερο αίσθημα συστημικής σταθερότητας» εκτίμησε ο κ. Ζανιάς.

Επισήμανε επίσης ότι «σε αυτό το περιβάλλον ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας διερχόμενος παρατεταμένη περίοδο πρωτόγνωρης δοκιμασίας που προήλθε από την κρίση και τη πρωτόγνωρη ύφεση τείνει να ολοκληρώσει το πλέγμα στρατηγικών που τον επανατοποθετούν σε ισχυρή θέση, συν-δημιουργό της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία».

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024