Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΤ: H Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά

ΕΚΤ: H Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά

Την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δημοσιονομικά κενά τα επόμενα έτη και ενδεχομένως να πρέπει να παρατείνει λήγοντα μέτρα εκφράζει η ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή, στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν πως στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιδιωχθεί κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση της φορολόγησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά τα επόμενα έτη και ενδεχομένως να πρέπει να παρατείνει λήγοντα μέτρα για να τα καλύψει εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο (Monthly Bulletin -June). Η αναφορά αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δηλώνουν πως στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιδιωχθεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η μείωση της αυξημένης φορολόγησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ειδικότερα, στην έκθεση της ΕΚΤ υπογραμμίζεται πως σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της τρόικας για το έλλειμμα -που δεν συμπεριλαμβάνει το κόστος στήριξης των ελληνικών τραπεζών- η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2013 υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο του προγράμματος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως το πρωτογενές και συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013 «δεν ήταν εξίσου ικανοποιητικά» (-8,7% και -12,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αντανακλώντας πρωτίστως το μεγάλο κόστος της παροχής στήριξης προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα (10,6% του ΑΕΠ).

Στο ίδιο πλαίσιο η ΕΚΤ σημειώνει πως αν και κατά την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας προκύπτει πως η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014, ωστόσο υπάρχουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα έτη, ενώ για τις χρονιές αυτές προβλέπονται πιο φιλόδοξοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα (3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016).

«Στο πρόσφατα επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να επιτύχει αυτούς τους στόχους και να παρατείνει λήγοντα μέτρα αν είναι απαραίτητο», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΕΚΤ. Πρέπει να σημειωθεί πως ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε την Πέμπτη πως το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για επέκταση της έκτακτης εισφορά αλληλεγγύης έως το 2016.

Σημειώνεται πως μετά την συνάντηση που είχαν μεσοβδόμαδα στην Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισήμαιναν πως η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο στα δημόσια οικονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και για τη μείωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024