Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Παραίτηση Στουρνάρα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για κερδοσκοπία σε Εθνική – Eurobank

Μείζον πολιτικό θέμα αποτελεί κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η επικείμενη έμπρακτη διάψευση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υποτιμητική κερδοσκοπία σε Εθνική - Eurobank.

Μείζον πολιτικό θέμα αποτελεί κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η επικείμενη έμπρακτη διάψευση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υποτιμητική κερδοσκοπία σε Εθνική – Eurobank.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως το υπουργείο Οικονομικών, την προηγούμενη εβδομάδα (14 Μαΐου) με ανακοίνωσή του, απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για υποτιμητική κερδοσκοπία, διέψευδε κατηγορηματικά ότι υπάρχει περίπτωση short selling για την Εθνική. Μάλιστα προχωρούσε σε ανάλυση παραδίδοντας μαθήματα για το πώς γίνεται η υποτιμητική κερδοσκοπία, αναφέροντας τα εξής:

«Για την ύπαρξη short selling, ενημερώνουμε λοιπόν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να λάβουν τέτοιου είδους κερδοσκοπικές θέσεις στη μετοχή της ΕΤΕ λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμων μετοχών, που θα μπορούσαν να δανειστούν οι short sellers (τη δυνατότητα να δανειστούν σε υψηλή τιμή ώστε να αποπληρώσουν σε χαμηλότερη τιμή αν υπάρξει πτώση αυτής)».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε χθεσινά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη δηλώσει «ότι έχουν σημειωθεί ευρήματα παραβατικότητας και εντός των επόμενων ημερών οι υπεύθυνοι θα υποστούν σημαντικές κυρώσεις».

«Τι έχει γίνει; Απλά κάποιοι/ος επενδυτές/ής είχαν πουλήσει ανοιχτά εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής σε εξευτελιστικές τιμές, πριν την 19/5/2014, που ήταν η έναρξη διαπραγμάτευσης. Δηλαδή σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις των νέων μετοχών, τρεις ημέρες πριν την παράδοση στους νέους μετόχους (ξένα hedge funds σε μεγάλο βαθμό). Η πρακτική αυτή χαρακτηρίζεται ως ανοιχτές πωλήσεις και αποτελεί παράβαση των κανόνων της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

» Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, στην επίσημη απάντησή του διέψευδε αυτά, που ήταν φανερά και σχεδόν εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες του» σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και ότι αν από την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποδειχτούν όλα τα παραπάνω, θα πρόκειται για πλήρη δικαίωση των καταγγελιών του και για έμπρακτη διάψευση των όσων υποστήριξε το υπουργείο Οικονομικών στην επίσημη ανακοίνωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζει πως ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παραιτηθεί για τους εξής λόγους:

» 1. Για την επίσημη διάψευσή του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει υποτιμητική κερδοσκοπία με την Εθνική παραπλανώντας τους πολίτες για να κάνουν τοποθετήσεις σε μετοχές της Εθνικής.

» 2. Γιατί αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι ένα τμήμα των περίφημων ‘επενδυτών’ είναι κερδοσκόποι της χειρότερης κατηγορίας.

«Άραγε το υπουργείο Οικονομικών, με τη βιασύνη του για επίσημη διάψευση, ποιους κερδοσκόπους κάλυπτε;» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται πως σε «οποιαδήποτε χώρα αν διέψευδε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον υπουργό Οικονομικών, θα είχε παραιτηθεί πριν το ζητήσει η αντιπολίτευση».

Τι απαντά το υπουργείο

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την υποτιμητική κερδοσκοπία απάντησε το υπουργείο Οικονομικών υποβαθμίζοντας το θέμα και κάνοντας λόγο «για ορισμένες, λίγες συναλλαγές» που συνδέονται με ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν καταλαβαίνει ή προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Με λίγα λόγια και απλά: Αν κάποιοι επιχείρησαν να «σορτάρουν» την μετοχή της ΕΤΕ χωρίς να είναι «καλυμμένοι» και μετά έτρεχαν να αγοράσουν όσο όσο και τους έπιασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνουν απολύτως την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών (14/05/2014).

»Περισσότερο αναλυτικά: Η αρχική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρονταν γενικά στην πρακτική του short selling και εξηγούσαν υπό ποιες προϋποθέσεις, όπως διαγράφονται στον Κανονισμό 236/2012, η πρακτική αυτή είναι νόμιμη. Με δυο λόγια, το short selling δεν αποτελεί αφ’ εαυτού παράνομη δραστηριότητα, και ούτε, επομένως «υποτιμητική κερδοσκοπία», παρά μόνο όταν εξέλθει του πλαισίου του ευρωπαϊκού κανονισμού.

»Αυτό δεν αναιρείται από το γεγονός ότι στη συνέχεια ανευρέθησαν ορισμένες, λίγες συναλλαγές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν τελικά την τιμή της μετοχής της ΕΤΕ, που πράγματι είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου (δεν «καλύφθηκαν») και για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από την ολοκλήρωση της έρευνάς της, έχει δικαίωμα και, αν αποδειχθεί η παράβαση, υποχρέωση να υποβάλει τις προσήκουσες ποινές. Συνεπώς ουδεμία «διάψευση» του Υπουργείου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε χώρα και καμία δημόσια αρχή δεν «έκρυψε» τίποτα από κανέναν.

»Ως πότε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να παραπλανά και να αμφισβητεί την επιτυχέστατη αύξηση κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών;»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024