Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα «χαρτιά» το ακατάσχετο του κοινωνικού μερίσματος

Στα «χαρτιά» το ακατάσχετο του κοινωνικού μερίσματος

Πλήρης ασυνεννοησία αποδεικνύεται πως υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το θέμα του ακατάσχετου του κοινωνικού μερίσματος, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για το γεγονός ότι τα χρήματα που θα πιστωθούν από σήμερα, Παρασκευή στους λογαριασμούς των δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος δεν μπορούν να κατασχεθούν. Έτσι, δεκάδες πολίτες διαπίστωσαν πως τα χρήματα που κατέθεσε το Δημόσιο στους λογαριασμούς τους «έκαναν φτερά», λόγω χρεών σε τράπεζες...

Πλήρης ασυνεννοησία αποδεικνύεται πως υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το θέμα του ακατάσχετου του κοινωνικού μερίσματος, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για το γεγονός ότι τα χρήματα που θα πιστωθούν από σήμερα, Παρασκευή στους λογαριασμούς των δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος δεν μπορούν να κατασχεθούν.

Έτσι, δεκάδες δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος διαπίστωσαν σήμερα πως τα χρήματα που κατέθεσε το Δημόσιο στους λογαριασμούς τους «έκαναν φτερά», καθώς κατασχέθηκαν από τις τράπεζες στα πλαίσια μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που ήδη εκκρεμούσαν.

Υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη του νόμου για το ακατάσχετο δεν χωρά αμφισβήτησης. Ο νόμος προβλέπει ότι: «Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο in.gr ξεκαθάρισε ότι η φορολογική διοίκηση δεν έχει καμία σχέση με τις κατασχέσεις αυτές και ότι η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας ήταν να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, κάτι και το οποίο και έγινε.

Το πρόβλημα φαίνεται πως προέκυψε από το ότι το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εξέδωσαν εγκύκλιο προς τις τράπεζες με τις οποίες να ειδοποιούν ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν μπορεί να κατασχεθεί.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου στο Mega ο οποίος μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε ανέφερε ότι ζήτησε να επικοινωνήσει με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το θέμα. Ο ίδιος μετακύλησε τις ευθύνες για τις κατασχέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα λέγοντας πως ο νόμος είναι σαφής και πως κάθε τράπεζα που κάνει το αντίθετο από το νόμο παρανομεί.

Το υπουργείο Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων κατάσχεσης του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα κληθούν να κάνουν τους αντιλογισμούς όλων των πράξεων ώστε να εμφανισθούν ξανά τα χρήματα του μερίσματος στους δικαιούχους. Αυτό θα γίνει άμεσα.

Ήδη η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές και κατά συνέπεια πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων, επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Η τράπεζα σημειώνει ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται στο δικαιούχο».

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων

Σημειώνεται πως σήμερα πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 205.912 νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις για το «κοινωνικό μέρισμα» μέχρι τις 3 Μαΐου, δηλαδή στις πρώτες 17 ημέρες που λειτούργησε το σύστημα υποβολής αιτήσεων, και οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε σε αυτούς τους λογαριασμούς ανέρχεται στα 133,2 εκατ. ευρώ.

Από την ανάλυση της 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:

-Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
-Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
-Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
-Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
-Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
-Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

Επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαΐου είναι σε διαδικασία ελέγχου, ενώ θα ακολουθήσουν 68.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις 4 έως τις 8 Μαΐους. Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

«Τα κριτήρια συνεχώς αξιολογούνται, με βάση την πορεία των αιτήσεων και τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων, ώστε να διατεθεί, στο σύνολό του το «κοινωνικό μέρισμα». Εκπτώσεις στο ύψος του προς διανομή «κοινωνικού μερίσματος» δεν θα γίνουν. Όλο το ποσό που προβλέπεται θα δοθεί σε δικαιούχους με όποια βελτίωση των κριτηρίων χρειαστεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρεται πως σήμερα, καταβλήθηκε η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση σε 75.428 ένστολους, ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 20 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί για την ενίσχυση των υποδομών για τους άστεγους και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ανασφάλιστων.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024