Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέφτουν υπογραφές με επενδυτές από το Αμπου Ντάμπι

Πέφτουν υπογραφές με επενδυτές από το Αμπου Ντάμπι

Αραβικό χρώμα έχουν κάποιες από τις δρομολογούμενες επενδύσεις στη χώρα. Μία από αυτές, μεταξύ μεγάλου εγχώριου ενεργειακού ομίλου κια κρατικής ενεργειακής εταιρείας από το Αμπου Ντάμπι επισημοποιείται σήμερα, Τρίτη, σε ειδική εκδήλωση στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Αραβικό χρώμα έχουν κάποιες από τις δρομολογούμενες επενδύσεις στη χώρα. Μία από αυτές, μεταξύ μεγάλου εγχώριου ενεργειακού ομίλου κια κρατικής ενεργειακής εταιρείας από το Αμπου Ντάμπι επισημοποιείται σήμερα, Τρίτη, επισφραγίζοντας έτσι τη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Ελλάδας για Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα στον Αστέρα Βουλιαγμένης (συμβολική τοποθεσία λόγω της εξαγοράς του από την Jermyn), είναι μία από τις δύο που είχαν ζητήσει τα ΗΑΕ στις πολύμηνες επαφές τους με την κυβέρνηση την τελευταία διετία προκειμένου να διασφαλιστούν οι επενδυτικές κινήσεις τους στη χώρα.

Η μία, αυτή για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης υπεγράφη πέρυσι και σήμερα υπογράφεται από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη η δεύτερη, που δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία εφόσον θεωρήσει ότι υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας.

«Τα μνημόνια συνεργασίας δεν έμειναν στα χαρτιά, αλλά ήδη παρήγαγαν αποτελέσματα όπως η συμμετοχή της εταιρείας Al Mabaar, της συμφωνίας ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ – Qatar Petroleum, και της συμμετοχής της Al Dahra Agricultural στους Μύλους Λούλη» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Ποιες παραθαλάσσιες περιοχές «φλερτάρουν» οι Αραβες

Τη ζώνη που συγκροτεί το θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας, καθώς και εκείνη της Δ. Πελοποννήσου έχουν βάλει στο στόχαστρο τα αραβικά κεφάλαια, καθώς βλέπουν ότι μελλοντικά, σε συνδυασμό με τις δρομολογούμενες επενδύσεις του Αστέρα, του Ελληνικού και μεγάλων μαρινών, μπορούν να αποτελέσουν τις νέες «βιτρίνες» της χώρας αποτελώντας πόλο έλξης για όλη την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με Το Βήμα, σε αυτήν ακριβώς την λογική εντάσσεται η διαφαινόμενη ανάληψη του μάνατζμεντ δύο εκ των μονάδων του Αστέρα Βουλιαγμένης από την αλυσίδα Four Seasons συμφερόντων του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ (όπως αποκάλυψε χθες μιλώντας στο συνέδριο του Economist), η σύμπραξη της Al Mabaar από το Αμπου Ντάμπι με Lamda και Fosun για την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, και η δεδηλωμένη πρόθεση αραβικών εταιρειών να διεκδικήσουν τον επικείμενο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη κατασκευή μαρίνας στο Λαύριο που θα φιλοξενεί mega-yachts.

«Χτίζουν θέσεις» με άλλα λόγια σε ένα παραθαλάσσιο μέτωπο το οποίο προορίζεται να αποτελέσει μελλοντικά μια νέα «βιτρίνα πολυτελείας» του ελληνικού αλλά και μεσογειακού τουρισμού, με βάση το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθείται στη χώρα μας για σύνθετες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες απουσίαζαν τα προηγούμενα χρόνια.

Προτεραιότητα αποτελεί η Αττική, και οι επενδύσεις –κράχτες «νέας γενιάς» (π.χ. ενυδρείο στα πρότυπα του Ντουμπάι στο Ελληνικό, σύνθετα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στον Αστέρα, κ.ά), που στοχεύουν στο να δημιουργήσουν νέα πρότυπα αναφοράς σε επίπεδο ποιότητας, αισθητικής, αρχιτεκτονικής και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Εδώ ταιριάζουν και τα σχέδια κατασκευής πολυτελών κατοικιών στο Ελληνικό όπως και αλλού, με το σκεπτικό ότι σε αυτή τη «νέας γενιάς» πολυτελή παραθαλάσσια ζώνη, πολυεκατομμυριούχοι και άλλοι κροίσοι, Άραβες και μη, θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν ένα πολυτελές ακίνητο.

Σημαντικό υποβοηθητικό ρόλο σε αυτό το νέο σκηνικό διαδραματίζουν φυσικά τα νέα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής που υλοποιούνται από το Ίδρυμα Νιάρχου στο Παλαιό Φάληρο, τα σχέδια για τη δημιουργία τερματικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή, και οι δρομολογούμενες μαρίνες (Αλιμος, Λαύριο, νησιά Αργοσαρωνικού) που θα μπορούν να φιλοξενήσουν μικρά και μεγάλα yachts.

Τι βλέπουν στη Δυτική Πελοπόννησο

Στο στόχαστρο φαίνεται να έχουν βάλει τα αραβικά συμφέροντα και μια άλλη ζώνη, τη ραγδαία αναπτυσσόμενη παραθαλάσσια περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου, και κυρίως τη Δυτική Μεσσηνία και Ηλεία, όπου και αυξάνεται ο αριθμός των τουριστικών συγκροτημάτων πολυτελείας.

Τον Αύγουστο του 2013 μάλιστα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουλαίντ είχε ταξιδέψει στην Αθήνα, και είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για να συζητήσουν περί επενδύσεων χωρίς ωστόσο να γίνουν ανακοινώσεις ή να ληφθεί κάποια απόφαση, Τότε, το ΤΑΙΠΕΔ και το Invest In Greece του παρέδωσαν ένα κατάλογο με υποψήφια για αγορά ή παραχώρηση πολυτελή τουριστικά projects μεταξύ των οποίων και ακίνητα στη Δ. Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σαουδαραβικά επενδυτικά σχήματα όσο και από το Άμπου Ντάμπι έχουν καταρτίσει ένα «short list» με επενδυτικά σχέδια στον χώρο του ελληνικού τουρισμού, που περιλαμβάνει και την Πελοπόννησο.

Στο μεταξύ σήμερα κατά τη διάρκεια της 2ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που διεξάγεται στον Αστέρα Βουλιαγμένης, οι υπουργοί Εξωτερικών και Επικρατείας των ΗΑΕ Σεϊχης Αμπντουλαχ Βιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν και Επικρατείας Αλ Ζαμπέρ αντίστοιχα, αναμένεται να μεταφέρουν στην ελληνική πλευρά το ενδιαφέρον της χώρας για επενδύσεις στον τουρισμό.

Λέγεται μάλιστα ότι βρίσκεται στα σκαριά συμφωνία για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλης ελληνικής ξενοδοχειακής αλυσίδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024