Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία και Ευρωζώνη στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ - Λαγκάρντ

Ουκρανία και Ευρωζώνη στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ

Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία σε Ευρωζώνη και Ρωσία αναμένεται να εξετασθούν σήμερα, Παρασκευή στη συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον. Αν και πληροφορίες των προηγούμενων ημερών έφεραν τις κ.κ. Μέρκελ και Λαγκάρντ να συζητούν για το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικά για το ελληνικό χρέος, ωστόσο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα της συζήτησης.

 

Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία σε Ευρωζώνη και Ρωσία αναμένεται να εξετασθούν σήμερα, Παρασκευή, στη συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Αν και πληροφορίες των προηγούμενων ημερών έφεραν τις κ.κ. Μέρκελ και Λαγκάρντ να συζητούν για το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικά για το ελληνικό χρέος, ωστόσο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα της συζήτησης.

Χθες, Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ουκρανίας, ύψους 17 δισ. δολαρίων, θα τροποποιηθεί σε περίπτωση που απολεσθεί ο έλεγχος του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χαρκίβ) αντιπροσωπεύουν πάνω από το 21% του ΑΕΠ της χώρας και το 30% της βιομηχανικής παραγωγής της και σε περίπτωση εκτεταμένων συγκρούσεων η οικονομική και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ενδέχεται να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο από ό,τι προβλέπεται και ενδέχεται να βλάψει σημαντικά τις επενδυτικές προοπτικές.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης το ΔΝΤ εκτιμά ότι ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη μια «αύξηση» της οικονομικής βοήθειας η οποία χορηγείται στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως το δάνειο των 17 δισ. δολαρίων, που χορηγείται με αντάλλαγμα δραστικά μέτρα εξοικονόμησης δημοσίων πόρων, εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 27 δισ. δολαρίων το οποίο έχει υποσχεθεί να χορηγήσει στο Κίεβο η διεθνής κοινότητα.

Αλλά ανησυχίες εκφράζονται και για την οικονομία της Ρωσίας. Το ΔΝΤ θεωρεί πως η ρωσική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει οικονομική ανάπτυξη 0,2% φέτος, έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 1,3%.

Το Ταμείο υπογραμμίζει πως η συνέχιση της διαμάχης θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κυρώσεις και σε επιδείνωση της εμπιστοσύνης που θα μπορούσε με τη σειρά της να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επενδύσεων προς τη Ρωσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024