Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αλαλούμ» με τον ΦΑΠ του Ψυχικού μετά τη νέα εκκαθάριση

«Αλαλούμ» με τον ΦΑΠ του Ψυχικού μετά τη νέα εκκαθάριση

«Αλαλούμ» αναμένεται να επικρατήσει στη ΔΟΥ Ψυχικού τις επόμενες ημέρες , καθώς το υπουργείο Οικονομικών στέλνει 3.800 φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακινήτων του Ψυχικού στην εφορία για να «βρουν άκρη» με τα ποσά που θα πρέπει να τους επιστραφούν από την νέα  εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2012 και 2013.


«Αλαλούμ» αναμένεται να επικρατήσει στη ΔΟΥ Ψυχικού τις επόμενες ημέρες , καθώς το υπουργείο Οικονομικών στέλνει 3.800 φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακινήτων του Ψυχικού στην εφορία για να «βρουν άκρη» με τα ποσά που θα πρέπει να τους επιστραφούν από την νέα εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2012 και 2013.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε τη Δευτέρα τη νέα εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2012 και 2013 για το σύνολο των δηλώσεων (αρχικές εκκαθαρίσεις και τροποποιητικές δηλώσεις) λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές εκκίνησης των ακινήτων και τους συντελεστές αυξομείωσης, όπως είχαν αναπροσαρμοσθεί και ίσχυαν στις 31 Δεκεμβρίου 2008.

Η νέα εκκαθάριση του ΦΑΠ των ετών 2012 και 2013 με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007 είχε ψηφιστεί από τη Βουλή το Δεκέμβριο του 2013 και βασίσθηκε σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε κατοίκους της περιοχής κρίνοντας πως η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή μετά το 2008 ήταν μη σύννομη.

Σύμφωνα με το νόμο, στις περιπτώσεις που για φορολογούμενο προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο μετά από τη νέα εκκαθάριση, ο φόρος δεν θα μπορεί να επιστραφεί παρά μόνο να συμψηφιστεί με οφειλές του ιδίου φορολογουμένου από φόρο ακίνητης περιουσίας και ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι ανέμεναν πως η όλη διαδικασία θα έτρεχε αυτόματα και πως μετά την νέα εκκαθάριση απλά θα εμφανιζόταν στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet είτε το πιστωτικό υπόλοιπο, είτε ο νέος φόρος που θα έπρεπε να καταβάλουν όσοι εξ αρχής δεν πλήρωσαν τον ΦΑΠ ή τον κατέβαλαν μερικώς.

Αντί αυτού, όσοι είχαν καταβάλει πλήρως το ΦΑΠ είδαν χθες στο Taxisnet πως δεν είχαν καμία ειδοποίηση για την επιστροφή φόρου, ενώ όσοι είχαν πληρώσει μερικώς το φόρο βρέθηκαν αντιμέτωποι με «διπλοχρέωση» , καθώς το σύστημα τους εμφανίζει το παλαιό χρέος , αλλά και το νέο χρέος βάσει της νέας εκκαθάρισης !

Παράλληλα, σήμερα έγινε γνωστό πως 3.800 φορολογούμενοι θα πρέπει να περάσουν από την εφορία Ψυχικού είτε για να τους βεβαιωθεί το πιστωτικό υπόλοιπο είτε για να τους βεβαιωθεί το νέο χρεωστικό και ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή δεν θα μπορούν να συμψηφίζουν τα ποσά που πρέπει να λάβουν πίσω με τις νέες οφειλές φόρου ακίνητης περιουσίας ή τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Ωστόσο για δεκάδες φορολογουμένους αυτή η εξέλιξη αποτελεί «εγκλωβισμό» καλώς δεν θα μπορούν να συμψηφίσουν το πιστωτικό υπόλοιπο με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων (λαμβάνοντας τη σχετική βεβαίωση). Την ίδια στιγμή δεκάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που ανέμεναν τον αυτόματο συμψηφισμό δεν θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

Παράδειγμα 1: Φορολογούμενος που κατέβαλε ΦΑΠ 2013 ύψους 20.000 ευρώ με την νέα εκκαθάριση θα πρέπει να πληρώσει ΦΑΠ ύψους 15.000 ευρώ. Ωστόσο, το πιστωτικό αυτό υπόλοιπο δεν εμφανίζεται στο Taxisnet και θα πρέπει να μεταβεί στην εφορία προκειμένου να του το βεβαιώσει. Μόνον στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να συμψηφίσει το πιστωτικό υπόλοιπο με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και το συμπληρωματικό φόρο ακινήτων του 2014.

Παράδειγμα 2: Φορολογούμενος που θα έπρεπε να πληρώσει για το ΦΑΠ 2013 φόρο ύψους 20.000 ευρώ, αλλά κατέβαλε τις 15.000 ευρώ με την νέα εκκαθάριση θα έπρεπε να δει το νέο εκκρεμές ποσό να διαγράφεται (μαζί και τις προσαυξήσεις). Αντί αυτού στο μη καταβληθέν ποσό των 5.000 ευρώ προστίθεται πλέον και το αποτέλεσμα της νέας εκκαθάρισης ύψους 15.000 ευρώ (καλείται μάλιστα να το αποπληρώσει σε 4 δόσεις !). Και ο φορολογούμενος αυτός θα πρέπει να μεταβεί στην ΔΟΥ Ψυχικού προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν οφείλει κανέναν φόρο και να του διαγραφούν οι προσαυξήσεις.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024