Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο εφησυχασμός είναι ο κύριος κίνδυνος τώρα, προειδοποιεί ο Σόιμπλε

Ο εφησυχασμός είναι ο κύριος κίνδυνος τώρα, προειδοποιεί ο Σόιμπλε

Ικανοποιημένος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δηλώνει ο Β.Σόιμπλε, τονίζοντας, όμως, ότι τώρα ο κύριος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, προειδοποιεί όμως ότι θα χρειασθεί χρόνος και ότι Ελλάδα και Ευρώπη «πρέπει να συνεχίσουν στην σωστή κατεύθυνση που κινούνται». Εκφράζει επίσης την εμπιστοσύνη του στον Α.Σαμαράς και στον Γ.Στουρνάρα.

Ικανοποιημένος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δηλώνει ο Β.Σόιμπλε, τονίζοντας, όμως, ότι τώρα ο κύριος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Καθημερινή, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, προειδοποιεί όμως ότι θα χρειασθεί χρόνος και ότι Ελλάδα και Ευρώπη «πρέπει να συνεχίσουν στην σωστή κατεύθυνση που κινούνται».

Εκφράζει επίσης την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, για τα αποτελέσματα που έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα.

«Ήταν το πρώτο τεστ για την Ελλάδα και η αντίδραση των αγορών ήταν πολύ θετική. Η χώρα σας θα αποκτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Βέβαια, θα χρειασθεί χρόνος, και εδώ ο κύριος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Αλλά η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν στη σωστή κατεύθυνση που κινούνται» είπε ο Β.Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε παροτρύνει τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να συνεχίσει στην ίδια πορεία και εκφράζει την ελπίδα να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ελλήνων, καθώς θα αρχίσουν να βλέπουν τα οφέλη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα και ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, καλύπτοντας με αυτή την απάντηση και ερώτηση σχετική με την αμφισβήτηση της ακολουθούμενης πολιτικής από τους πολιτικούς αντιπάλους του Α.Σαμαρά.

Μιλώντας για τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει: «Στην Ελλάδα συνέβη ό,τι και στην Ανατολική Γερμανία όταν εισαγάγαμε το γερμανικό μάρκο, το 1990. Σας θυμίζω ότι μέχρι τότε η οικονομία του κατεχόμενου από τη Σοβιετική Ένωση τμήματος της Γερμανίας ήταν η 11η στις στατιστικές του ΟΟΣΑ. Όμως, δεν ήταν ανταγωνιστική. Για να επιβιώσεις στην παγκοσμιοποιημένη αγορά χρειάζεται να έχεις ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό ισχύει, φυσικά, και εντός της Ευρωζώνης».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε στην ομιλία του στην Σύνοδο πως «ο ανταγωνισμός, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αλλά και την προσφορά εργασίας, φθηνού και καλύτερα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, έχει ανατρέψει τα δεδομένα» και υπογράμμισε ότι η λύση για την Ελλάδα, όπως και για την Ευρώπη γενικότερα, δεν είναι η νομισματική πολιτική και η παροχή ρευστότητας που, όπως σημείωσε, βοηθούν μόνο βραχυπρόθεσμα.

Η μόνη λύση μακροπρόθεσμα είναι «η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση της απασχόλησης και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου».

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα «πάει καλά, καλύτερα από ό,τι αναμέναμε» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τουρισμό.

«Η Ελλάδα έχει πανέμορφα νησιά και ακτές, αλλά πριν από δύο χρόνια ο τουρισμός ήταν καταστροφή. Η χώρα ήταν πολύ ακριβή και όσοι πήγαιναν προς την Ανατολική Μεσόγειο κατέληγαν στην Τουρκία. Κι, όμως, πέρυσι, και αφού είχαν προηγηθεί οι περικοπές των μισθών, ήρθε η καλύτερη τουριστική χρονιά της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.»

» Το κλειδί είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να είναι πολιτικά ανεκτός. Αυτή είναι η δημοκρατία. Γι’ αυτό αναζητούμε τη σωστή ισορροπία. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα των επόμενων ευρωεκλογών και στην Ελλάδα θα είναι ενθαρρυντικά» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Χρειαζόμαστε τη Γαλλία

Απαντώντας σε όσους μιλούν για προσπάθεια δημιουργίας μια «γερμανικής Ευρώπης», ο Β.Σόιμπλε ανέφερε ότι «η Γερμανία αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί από μόνη της να ηγηθεί της Ευρώπης αλλά χρειάζεται έναν αξιόπιστο εταίρο και αυτός είναι η Γαλλία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024