Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

ΙΟΒΕ: Εφικτή υπό όρους η ανάκαμψη φέτος, ήπια μείωση της ανεργίας

Η επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος, είναι πλέον στόχος εφικτός υπό όρους όμως, τονίζει το ΙΟΒΕ. Η επίτευξη ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα σταθερής και σε υψηλό επίπεδο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς δημιουργία συνθηκών για προσέλκυση επενδυτών και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας, τονίζει. Προειδοποιεί δε για τους κινδύνους της πολιτικής αβεβαιότητας εν όψει εκλογών. Επίσης εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα χρόνια θα περιοριστεί μετά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το χρέος.

user
10.6870

Η επιστροφή στην ανάπτυξη από φέτος, είναι πλέον στόχος εφικτός υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις υπογραμμίζει σε έκθεσή του το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η επίτευξη ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα σταθερής και σε υψηλό επίπεδο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη δημιουργία συνθηκών που να προσελκύουν επενδυτές και ουσιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας, τονίζει.

Επιμένει στη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προειδοποιεί εκ νέου για τους κινδύνους της πολιτικής αβεβαιότητας εν όψει εκλογών. «Ο τρέχων εκλογικός κύκλος δημιουργεί αβεβαιότητα και έχει οδηγήσει σε αναμονή επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τη λήψη ορισμένων αποφάσεων», σημειώνεται στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά το χρέος το ΙΟΒΕ διατυπώνει την εκτίμηση ότι το χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους στην ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος.

Το Ίδρυμα σημειώνει πως ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν το εάν και πόσο θα αυξηθεί φέτος το ΑΕΠ είναι η δραστηριότητα του τουριστικού κλάδου.

Για την ιδιωτική κατανάλωση εκτιμά ότι θα περιοριστεί και φέτος αλλά σε μικρό βαθμό, κατά 1,5-2%, σε αντίθεση με την περυσινή συρρίκνωσή της κατά 6%, ενώ οι περικοπές στις καταναλωτικές δαπάνες του δημόσιου τομέα εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερες από ότι το 2013, περίπου 3%.

Αύξηση επενδύσεων

Στο σκέλος των δημόσιων δαπανών για επενδυτικούς σκοπούς, από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το ΙΟΒΕ αναφέρει πως προκύπτει επιτάχυνσή του σε σχέση με πέρυσι, κατά 80% στο πρώτο δίμηνο του 2014. Η συμβολή του δημόσιου τομέα στις επενδύσεις θα ενισχυθεί και από τη μεγαλύτερη δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμά το Ίδρυμα.

Ωστόσο, προσθέτει, δεδομένου του εύρους των προγραμματισμένων για φέτος ενεργειών, ο βαθμός υλοποίησης είναι χαμηλός, με αποτέλεσμα να θεωρείται αμφίβολη η επίτευξη όλων των στόχων για φέτος. Παρ’ όλα αυτά οι οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν εφέτος, κατά περίπου 5-8%.

Υποχώρηση ανεργίας

Σε ότι αφορά στην ανεργία το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι αναμένεται υποχώρησή της το τρέχον έτος, για πρώτη φορά από το 2008.


Αυτή η εξέλιξη θα προέλθει από την αναθέρμανση της παραγωγικής δραστηριότητας και διευκολύνεται από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας την τελευταία διετία, στις οποίες προστέθηκαν πρόσφατα όσες αποφασίστηκαν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (πχ. μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%), εξηγεί.

Συγκεκριμένα εκτιμά ότι η ανεργία το 2014 θα διαμορφωθεί φέτος περίπου μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από πέρυσι, στο 26%.

Κλειδί οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι καθοριστική προκειμένου το παραγωγικό σύστημα της χώρας να λειτουργήσει αποδοτικότερα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η άρση των εμποδίων στη λειτουργία αγορών αγαθών και υπηρεσιών δύναται να συμβάλλει δραστικά στη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού στις αγορές.

Δεδομένου επίσης ότι οι περιοχές μεταρρυθμίσεων είναι σε σημαντικό βαθμό αλληλένδετες, πχ. το άνοιγμα των αγορών και η διευκόλυνση πραγματοποίησης επενδύσεων, το πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία θα μπορούσε δυνητικά να είναι πολύ υψηλό, σημειώνει.

Όπως αναφέρεται, τα εμπειρικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αξιόπιστο τρόπο μπορεί σταδιακά να οδηγήσει την οικονομία σε υψηλότερα επίπεδα προϊόντος και απασχόλησης, μέσω της ευκαμψίας στις αγορές και στο σύστημα τιμών που οι μεταρρυθμίσεις αυτές συνεπάγονται.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συστηματική προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε ένα μεγάλο εύρος τομέων της οικονομίας μπορεί να εξασφαλίσει σημαντική βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της.

Ωστόσο, επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η επιχειρηματικότητα συνεχίζει να συναντά και άλλα εμπόδια ή ανασταλτικούς παράγοντες στην επενδυτική δραστηριότητα, όπως η χαμηλή ζήτηση, το μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα, οι περιορισμοί εισόδου και οι στρεβλώσεις στην ανταγωνιστική λειτουργία σε κλάδους και επαγγέλματα.

Ως προς το τελευταίο ζήτημα, λήφθηκαν σχετικές αποφάσεις κατά την πρόσφατη αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Normal
0

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:»Table Normal»;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:»»;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:»Times New Roman»;}

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024