Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επανέρχεται το σχέδιο για επιμήκυνση στα 50 χρόνια του ελληνικού χρέους

Επανέρχεται το σχέδιο για επιμήκυνση στα 50 χρόνια του ελληνικού χρέους

Στο τραπέζι φαίνεται να μπαίνει και πάλι το σχέδιο επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους από τα 30 στα 50 χρόνια με ταυτόχρονη επιπλέον μείωση των επιτοκίων δανεισμού χωρίς κούρεμα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιήθηκε η Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο τραπέζι φαίνεται να μπαίνει και πάλι το σχέδιο επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους από τα 30 στα 50 χρόνια με ταυτόχρονη επιπλέον μείωση των επιτοκίων δανεισμού χωρίς κούρεμα, σύμφωνα με το Reuters.

Κατά το πρακτορείο, ένας λόγος για την πολύ ομαλή έκδοση των 5ετών ελληνικών ομολόγων με απόδοση 4,95%, πριν από την επίσκεψη στήριξης της Μέρκελ στην Αθήνα, ήταν ότι οι επενδυτές αναμένουν μία ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας προς δημόσιους πιστωτές.

«Αυτό ελήφθη σημαντικά υπόψη στον καθορισμό της τιμής των ομολόγων και η αγορά αναμένει επίσης ότι η Ελλάδα θα αναβαθμισθεί γρήγορα από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης» δήλωσε ο Αλεσάντρο Τζιασάντι, υψηλόβαθμος αναλυτής της τράπεζας ING στο ‘Αμστερνταμ, προσθέτοντας: «Σε ένα δεύτερο στάδιο, η αγορά προσδοκά επίσης τα επόμενα χρόνια μία μείωση του κεφαλαίου που οφείλεται σε δημόσιους πιστωτές χωρίς διαγραφή του χρέους που οφείλεται σε ιδιώτες».

Αν θα επαληθευτούν πλήρως οι προσδοκίες αυτές, σημειώνει το Reuters, θα γίνει σαφές αργότερα στη διάρκεια του 2014, όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας και το τέλος του προγράμματος διάσωσής της.

Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν κοινό συμφέρον να βοηθήσουν τον εύθραυστο συνασπισμό του Αντώνη Σαμαρά να παραμείνει στην κυβέρνηση, παρά να δουν τον «αντιμνημονιακό ταραξία» (anti-bailout firebrand) Αλέξη Τσίπρα να ανέρχεται στην εξουσία ζητώντας μαζική διαγραφή του χρέους.

Οι πιστωτές από τη βόρεια Ευρώπη αντιτίθενται στην άμεση διαγραφή του χρέους, την οποία οι επικριτές της θεωρούν ότι θα επιβράβευε αδίκως την κακή διαχείριση της Ελλάδας κατά το παρελθόν.

Τα Κοινοβούλιά τους και οι ευρωσκεπτικιστές θα επαναστατούσαν ή θα προσέβαλαν δικαστικά την όποια διαγραφή χρέους.

Η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων και η μείωση του κόστους δανεισμού, όμως, έχουν γίνει ήδη μία φορά και είναι πολιτικά λιγότερα εκρηκτικές στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία.

«Η επιμήκυνση των δανείων στον δημόσιο τομέα και η μείωση των επιτοκίων ανοίγουν ένα παράθυρο για νέο δανεισμό στην Ελλάδα από τον ιδιωτικό τομέα χωρίς τον φόβο ανταγωνισμού με τους πιστωτές του δημόσιου τομέα, όταν θα έρθει ο χρόνος αποπληρωμής τους» δήλωσε η Έλενα Ντέιλι, διευθύντρια της συμβουλευτικής εταιρείας EM για θέματα δημόσιου χρέους με έδρα το Παρίσι.

Το προφίλ του χρέους μίας χώρας -το χρονοδιάγραμμα μελλοντικών αποπληρωμών ή αναχρηματοδότησης υποχρεώσεων- είναι πιο σημαντικό για τους επενδυτές από το απόλυτο μέγεθος του χρέους της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ερωτηθείς για το τι σχεδιάζουν να κάνουν οι ευρωπαϊκές Αρχές σχετικά με τα «βουνά» χρέους έναντι του δημόσιου τομέα που οφείλουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ απάντησε με έναν γρίφο:

«Ποιος ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας, όταν η χώρα αποπλήρωσε το χρέος της προς τις ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Η απάντηση είναι ο Τόνι Μπλερ το 2006, περισσότερα από 60 έτη μετά το τέλος του πολέμου. Στην πραγματικότητα, η Βρετανία έχει ακόμη κάποιο απλήρωτο χρέος στην Ουάσιγκτον από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έναν αιώνα μετά την έναρξή του.»

Οι δαπάνες για τόκους απορροφούν σχεδόν το 5% του ελληνικού ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με αυτό της Γαλλίας.

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πληρώνουν επίσης ένα ποσοστό μεταξύ 4,5% και 5% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους τους. Η Ιταλία πληρώνει το 5,3% του ΑΕΠ για δαπάνες τόκων, ένα τεράστιο βάρος.

Η προσπάθεια αναζωογόνησης μίας οικονομίας, που έχει τέτοιο επίπεδο εξυπηρέτησης του χρέους είναι σαν να επιταχύνεις με το χέρι πάνω στο φρένο, σημειώνει το δημοσίευμα. Κατά τρόπο ειρωνικό, η «βουτιά» στην αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα μπορεί να κάνει δυσκολότερο για την Αθήνα να αποσπάσει μία διαγραφή χρέους που θα επιτάχυνε την ανάκαμψή της, αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι τα spreads των ομολόγων των ασθενέστερων ευρωπαϊκών χωρών- οι διαφορές των αποδόσεων τους σε σχέση με αυτή των γερμανικών τίτλων – έχει μειωθεί σχεδόν στα προ της κρίσης επίπεδα, καθώς οι ξένοι επενδυτές θεωρούν την Ευρωζώνη σχετικά πιο ασφαλή από τις αναδυόμενες αγορές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024