Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ.Στουρνάρας: Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές

Γ.Στουρνάρας: Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές

Το μήνυμα ότι η χώρα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για ένα έτος, και πως δεν πρόκειται να το κάνει εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές μελλοντικές κινήσεις του, δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Οι στόχοι που είχα θέσει έχουν επιτευχθεί. Ξεκινά νέος κύκλος για μένα» περιορίστηκε να δηλώσει.

Το μήνυμα ότι η χώρα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για ένα έτος, και πως δεν πρόκειται να το κάνει εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5.
{{{ audio1 }}}
«Η έξοδος στις αγορές είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες και θα γίνει έως το καλοκαίρι» παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θέλει προσεκτική προετοιμασία. «Δοκιμάζουμε ξανά σιγά – σιγά την επιστροφή μας στις αγορές, όπως έκαναν και οι άλλες χώρες που βρίσκονταν σε μνημόνιο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία» είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο πακέτο βοήθειας, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για 12 μήνες και υπό προϋποθέσεις για το 2015 – 2016 δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εάν οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν, δεν θα υπάρξει θέμα, και μετά το 2016 θα μπορούμε να δανειζόμαστε κανονικά από τις αγορές, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι υπάρχει ως δεδομένο η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με την οποία εάν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και εφόσον χρειαστεί οι εταίροι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για το χρέος.

«Αναμένουμε την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος με την έκθεση της Eurostat στα τέλη Απριλίου. Μετά θα ανοίξει η συζήτηση» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση δεν θα διαρκέσει περισσότερο από «δύο ή τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup».

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο Γ.Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη «να μην υπάρξει εφησυχασμός, καθώς υπάρχει δρόμος ανηφορικός ακόμη· έχουμε στόχους να πετύχουμε».

Ειδικότερα για τον τομέα της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα και πως η υπέρβαση κατά 3% των στόχων στα έσοδα, δεν προέρχεται από μέτρα, αλλά από την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Έχουμε κλείσει τις τρύπες στο φορολογικό σύστημα, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το πότε θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα στις αδύναμες ομάδες, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια για να δοθεί έως τις 9 Μαΐου.

Ερωτηθείς πότε οι καλές ειδήσεις στην οικονομία θα μετατραπούν σε πρακτική ελάφρυνση για τον πολίτη, ο Γ.Στουρνάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να περάσουν τα οφέλη από την οικονομική πολιτική στον πολίτη. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια μείωσης φόρων, λέγοντας ότι έχει ήδη μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, από 1ης Ιουλίου θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και μειώνονται οι φόροι υπέρ τρίτων.

Σε κάποιες πιο προσωπικές ερωτήσεις, ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν έχει πικραθεί από την κριτική που του ασκείται, λέγοντας: «Πιστεύω στην ορθότητα της πολιτικής που ακολουθούμε. Άλλη πρόταση και
δρόμος δεν υπάρχει. Υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές που δείλιασαν. Όμως, δεν πικραίνομαι. Αλλωστε, οι υπουργοί Οικονομικών είναι αλεξικέραυνα σε όλες τις χώρες».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του ότι μετά την τελευταία συμφωνία με την τρόικα «κλείνει ένας κύκλος» για εκείνον, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Είπα ότι οι στόχοι που είχα θέσει επιτεύχθηκαν. Ξεκινά νέος κύκλος».

Ερωτηθείς για τις επόμενες προσωπικές κινήσεις του, απέφυγε να απαντήσει, περιοριζόμενος να δηλώσει: «Είμαι ευτυχέστατος εδώ που είμαι».

* Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έξοδο στις αγορές εντός της τρέχουσας εβδομάδας, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας: «Η έξοδος της χώρας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως έχει σχεδιαστεί. Όλες οι άλλες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο ως «προφητείες» και προφανώς δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα.

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024