Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα τρία σπάει η δόση των 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Στα τρία σπάει η δόση των 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Στα τρία θα μοιραστεί η δόση των 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τα 6,3 δισ. ευρώ θα δοθούν στα τέλη Απριλίου και από 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου θα συνοδεύονται από έξι προαπαιτούμενα. «Η ανάπτυξη είναι η μονή διέξοδος» δήλωσε. Μηνύματα στήριξης από Ρεν, Ντράγκι και Ρέγκλινγκ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε πως είναι ικανοποιημένος που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση. «Η κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα» ανέφερε.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα θα λάβει 8,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου και από 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου θα συνοδεύονται από έξι προαπαιτούμενα.

«Η ανάπτυξη είναι η μονή διέξοδος, για να αυξηθεί η απασχόληση» τόνισε προσθέτοντας πως η Ευρωζώνη θα επικουρήσει την Ελλάδα στο σκέλος αυτό. «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα στην αναπτυξιακή στρατηγική» τόνισε.

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν μίλησε για τη δυσκολία της τελευταίας αξιολόγησης.

«Αναγνωρίζω τις προσπάθειες που έκαναν οι Έλληνες. Δεν ήταν εύκολη η αντιμετώπιση των προβλημάτων» ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται σήμερα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, για να διατηρήσει υγιή δημοσιονομικά μεγέθη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η Ελλάδα υπέφερε πολύ και σήμερα αρχίζει να βλέπει τα οφέλη του προγράμματος.

«Ο πόνος ήταν μεγάλος, αλλά τα οφέλη έρχονται» τόνισε και προσέθεσε πως είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις και δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είπε από την πλευρά του πως μέσα σε τρεις μήνες η Ελλάδα θα λάβει τρεις δόσεις από τον EFSF.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Ρέγκλιγκ παραδέχθηκε πως θα παραμείνει αδιάθετο 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF για την Ελλάδα, δίνοντας την εντύπωση πως αυτό θα συνδεθεί με την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας.

«Πλήρως χρηματοδοτημένο το πρόγραμμα για 12 μήνες»

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ τόνισε πως η τρόικα έχει παράσχει διαβεβαιώσεις πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένα σε βάθος 12μηνου.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες αφενός μέσα από εξοικονομήσεις δαπανών 1,3 δισ. ευρώ από δημόσιες υπηρεσίες, αφετέρου μέσω της έκδοσης πενταετούς ή τριετούς ομόλογου ύψους 4-5 δισ. ευρώ κάτι που αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Όλι Ρεν τόνισαν πως η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει στα μέσα του καλοκαιριού και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο. «Ελπίζουμε να μην ολοκληρωθεί τα Χριστούγεννα» είπε ο φινλανδός επίτροπος.

Για το εάν το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει τη δόση του προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά σε κάθε περίπτωση το ΔΣ του Ταμείου θα λάβει τις αποφάσεις του.

Για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο δάνειο, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως φιλοδοξία της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπάρξει τρίτο δάνειο. «Είναι πολύ νωρίς, για να το πούμε» ανέφερε λέγοντας πως το Σεπτέμβριο θα αποφασισθεί τι θα συμβεί μετά από το τρέχον πρόγραμμα.

Για το ελληνικό χρέος είπε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του πλεονάσματος από την Eurostat και αφού ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι σχετικοί με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Για το θέμα της ανάπτυξης και ερωτηθείς για το εάν θα διατεθούν πρόσθετα κεφάλαια στη χώρα είπε πως αυτό είναι προς εξέταση.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024