Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στουρνάρας: Βγάλαμε την οικονομία από την κρίση

Στουρνάρας: Βγάλαμε την οικονομία από την κρίση

«Χάρη στις θυσίες του λαού πετύχαμε έναν άθλο χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη οικονομική ιστορία. Βγάλαμε την οικονομία από την κρίση», τόνισε ο Γ.Στουρνάρας, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλ.Τσίπρα προσωπικά. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκοντας να μην γίνει η συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης, επιχείρησε ένα «άνευ προηγουμένου κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Για το θέμα των τραπεζών για το οποίο δέχθηκε σφοδρή κριτική ο κ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε των σχετικών ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου.

«Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε έναν άθλο χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη οικονομική ιστορία […] Βγάλαμε την οικονομία από την κρίση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόεδρό του προσωπικά από την αρχή μέχρι το τέλος της ομιλίας του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκοντας να μην γίνει η συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης την Τρίτη στο Eurogroup-Ecofin, επιχείρησε ένα «άνευ προηγουμένου κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Δεν ήταν επί προσωπικού η πρόταση δυσπιστίας, «με πιάσανε με τη γίδα στην πλάτη, ή να παίρνω παρανόμως επίδομα για την ανήλικη κόρη μου;», είπε ο κ. Στουρνάρας και απέδωσε σε «κουτοπονηριά» την πρόταση μομφής εναντίον του.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τραπεζών και τις αλλαγές στη λειτουργία του ΤΧΣ, για τα οποία δέχθηκε σφοδρή κριτική υπεραμύνθηκε των σχετικών ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου, τονίζοντας ότι σε απόλυτη εναρμόνιση με του ευρωπαϊκούς κανόνες, θα λειτουργήσουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ο κ. Στουρνάρας από την αρχή της ομιλίας του τονίζοντας ότι ο μόνος που δεν αναγνωρίζει τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής με τις δεσμεύσεις της όπως ότι δεν θα παρθούν νέα οριζόντια μέτρα, αλλά στο εξής θα επικεντρωθεί σε διαρθρωτικά αναπτυξιακά μέτρα, ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα διανείμει και κοινωνικό μέρισμα από αυτό, ότι θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ότι θα δημιουργηθεί νέο αναπτυξιακό πρότυπο, κατέληξε:

«Η συνέπεια της κυβέρνησης λειτουργεί αποστομωτικά για όσους μικρόψυχους επέλεξαν τον λαϊκισμό». Και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίζεται διεθνώς».

«Δεν ξέρει ο κ. Τσίπρας να χάνει και το απέδειξε σήμερα» είπε ο κ. Στουρνάρας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του ότι έχουν επενδύσει στην καταστροφή της χώρας και τώρα έχουν αναστατωθεί από την ανατροπή της κατάστασης αλλά και των προβλέψεων των δημοσκοπήσεων για τις εκλογές.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι «λέμε την αλήθεια στο λαό για το τι συμβαίνει και που οδεύουμε».

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, τόνισε ότι με το κούρεμα του χρέους που έγινε γλιτώσαμε 35 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας δε τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα προβλέπονται σχετικά με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Δεν καταλαβαίνω δεν θέλει να συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων; Δεν θέλει να μείνουν ανέπαφα τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ; Δεν θέλει ένα υγιές τραπεζικά σύστημα;»

Εγκάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα που παρά την υποψηφιότητα για την Κομισιόν φαίνεται να μην γνωρίζει τους «ξεκάθαρους κανόνες της ΕΕ » για τις κρατικές ενισχύσεις και τη κρατική συμμετοχή στις ΑΜΚ των τραπεζών. Μάλιστα κατέθεσε την επιστολή του Επιτρόπου Αλμούνια για την εφαρμογή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες, όπως είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως με το σχέδιο νόμου γίνεται ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών στην ελληνική νομοθεσία και παρέχονται όλα τα εφόδια στο ΤΧΣ, προκειμένου να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις με βάση τις συνθήκες της αγοράς και το δημόσιο συμφέρον.

Ειδικά για την περίπτωση της Eurobank για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει έντονη κριτική, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι εάν η τιμή της μετοχής για την ΑΜΚ τεθεί στο 1,25 ευρώ δεν θα έρθει κανένας επενδυτής και θα πρέπει να την καλύψει το ΤΧΣ. Αυτό δεν θα συνιστούσε κακούργημα; είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Τσίπρας δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών, χαμένη όμως πια» τόνισε ο κ. Στουρνάρας και αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «τώρα από πλεονεκτική θέση, μετά από τιτάνια προσπάθεια μπορούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024