Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύγκρουση Στουρνάρα-ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις τράπεζες

Σύγκρουση Στουρνάρα-ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις τράπεζες

Μεγάλο έγκλημα που θα φέρει την κυβερνηση και το ΤΧΣ αντιμέτωπους με ποινικές ευθύνες χαρακτήρισαν τις ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης και ο Δ. Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε ο Γ.Στουρνάρας για τις αλλαγές που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο στη λειτουργία του ΤΧΣ. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γ.Σταθάκης στην Ολομέλεια.

Μεγάλο έγκλημα που θα φέρει την κυβερνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αντιμέτωπους με ποινικές ευθύνες χαρακτήρισαν τις ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης και ο βουλευτής του Δ.Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε ο Γ.Στουρνάρας για τις αλλαγές που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο στη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο κ. Στουρνάρας κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε πως οι νέες διατάξεις θα δώσουν στο ΤΧΣ την ευελιξία να επιτελέσει αποτελεσματικότερα το έργο του, αλλά και τη δυνατότητα να κινηθεί με όρους αγοράς, ώστε να επιταχύνει την πλήρη ανεξαρτητοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από την χρηματοδότηση του κράτους.

«Η αποδέσμευση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Ταμείο και η επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα, σηματοδοτεί την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε αυτά σε διεθνές επίπεδο. Μιας εμπιστοσύνης που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του ρόλου τους στο αναδυόμενο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη πως με το σχέδιο νόμου γίνεται ενσωμάτωση ευρωπαικών οδηγιών στην ελληνική νομοθεσία και παρέχονται όλα τα εφόδια στο ΤΧΣ, προκειμένου να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις με βάση τις συνθήκες της αγοράς και το δημόσιο συμφέρον.

«Θέλουμε να μην επιβαρύνεται, πλέον, ο Έλληνας φορολογούμενος και οι ιδιώτες επενδυτές- όπως αυτό ήδη φάνηκε με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και της Πειραιώς- να συμμετέχουν ενεργά στα πιστωτικά ιδρύματα.

» Η ευχή που διατυπώνω εδώ, είναι τα 11 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο Ταμείο σήμερα, να παραμείνουν εκεί για αρκετό καιρό, ούτως ώστε μετά να εξοφλήσουμε δημόσιο χρέος με αυτά» τόνισε.

Μιλώντας στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εμπορίου της Βουλής ο κ. Λαφαζάνης επικέντρωσε την κριτική του στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αναφέρουν ότι οι τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα μπορούν να γίνονται σε τιμές χαμηλότερες των προηγούμενων καλύψεων του ΤΧΣ ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.

Έκανε λόγο για ξεπούλημα των των τραπεζών που διασώθηκαν από τον ελληνικό λαό μέσω αύξησης του κρατικού χρέους κατά 50 δισ. ευρώ και προειδοποίησε για ποινικές ευθύνες.

Κριτική άσκησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και στη διάταξη που αναφέρει πως οι αποφάσεις του Γενικού Συβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ εφόσον λαμβάνονται σύμφωνα με τον παρόντα νομό θεωρούνται σύμφωνες με το σκοπό του Ταμείου και το δημόσιο συμφέρον, επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Δημόσιο και υπηρετούσες τη χρηστή διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου, λέγοντας πως με αυτή τη διάταξη προσφέρεται ασυλία στο ΤΧΣ για τις αποφάσεις που καλείται να λάβει.

Ο Δ.Παπαδημούλης αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση της Eurobank λέγοντας πως η εν λόγω τράπεζα στηρίχθηκε με χρήματα των φορολογουμένων και ανακεφαλαιοποιήθηκε με 1,25 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στο ΤΧΣ να ορίσει τιμή αύξησης κεφαλαίου μικρότερη και από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή που είναι κοντά στο μισό ευρώ και ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές να πάρουν την τράπεζα στο 1/3 της τιμής με την οποία την στήριξαν οι φορολογούμενοι.

Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε από τον υπουργό να καταθέσει στη Βουλή την επιστολή του Επιτρόπου Αλμούνια για την εφαρμογή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες, αλλά και την αλληλογραφία που είχε στις 15 και 16 Μαρτίου η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ με τη διοίκηση του ΤΧΣ για το θέμα της κεφαλαιακής στήριξης των τραπεζών υποστηρίζοντας πως η δημοσιοποιησή τους θα αποκαλύψει μεθοδεύσεις.

Για το θέμα της επιστολής Αλμούνια ο κ. Στουρνάρας είπε πως είναι στη διάθεση του Κοινοβουλίου και ότι θα την καταθέσει την Κυριακή στην Ολομέλεια

«Μέσω της επιστολής αυτής η συμμετοχή ή η σταδιακή απεμπλοκή του ΤΧΣ από τις τράπεζες γίνεται με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες που υιοθετήθηκαν πρόσφατα και αφορούν και τις κρατικές ενισχύσεις. Εξ’ ου και η εμπλοκή της Επιτροπής Ανταγωνισμού» διευκρίνισε.

Γ.Σταθάκης: Υπηρετείτε το ποταπό και στενό ιδιωτικό συμφέρον

Στο θέμα αναφέρθηκε αργότερα στην Ολομέλεια και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Σταθάκης, ζητώντας την απόσυρση του άρθρου για τις τράπεζες, καθώς θα ζημιωθεί το Δημόσιο.

«Αφού λέτε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τις τράπεζες, ποιος ο λόγος να υπάρχει αυτό το άρθρο» αναρωτήθηκε, κάνοντας λόγο για υπηρέτηση του «ποταπού και στενού ιδιωτικού συμφέροντος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024