Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι συμφωνήθηκε με την τρόικα για γάλα, φάρμακα, ψωμί και βιβλία

Τι συμφωνήθηκε με την τρόικα για γάλα, φάρμακα, ψωμί και βιβλία

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, βάση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Διαβάστε τι συμφωνήθηκε με την τρόικα για τις επίμαχες παρεμβάσεις για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το γάλα, το ψωμί και τα βιβλία.

Με την ελληνική πλευρά να περνά τελικά τις προτάσεις της για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ψωμί και τα βιβλία έκλεισε η συμφωνία σε σχέση με τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν στην αγορά με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ.

Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης λέγοντας ότι ίσως την επόμενη εβδομάδα να είναι έτοιμο και το σχετικό νομοσχέδιο.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στα επίμαχα θέματα η συμφωνία έχει ως εξής :

Φάρμακα

Σε ό,τι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες.

Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Η επιτυχία του μέτρου θα εξεταστεί μετά από τρεις μήνες από την τρόικα και έχει συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δε μειωθούν οι τιμές τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση δηλαδή και σε ότι αφορά στο δίκτυο διανομής.

Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των τιμών.

«Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ αλλάζουν θέματα όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία» σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης .

Γάλα

Αναφορικά με το γάλα έγινε τελικά δέκτη η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία προβλέπει τη θεσμοθέτηση του «γάλακτος ημέρας» το οποίο θα έχει διάρκεια από την ημέρα συλλογής τους έως και την λήξη του τρεις ημέρες (δύο ημέρες στο ράφι).

Για τα υπόλοιπα παστεριωμένα γάλατα η διάρκεια ζωής θα καθορίζεται από την βιομηχανία με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιεί, όπως άλλωστε ορίζει και ο ευρωπαϊκός κανονισμός, δηλαδή μέχρι 11 μέρες. Σήμερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης το παστεριωμένο γάλα φτάνει να έχει διάρκεια ζωής ακόμα και 11-12 ημέρες.

Ψωμί

Σχετικά με το ψωμί θα ισχύσει η πώληση ψωμιού με το ζύγι ενώ δεν θα προχωρήσει καμία αλλαγή ως προς την ονομασία των καταστημάτων, διατηρώντας το ισχύον πλαίσιο που θέτει περιορισμούς στο ποιο κατάστημα μπορεί να ονομάζεται αρτοποιείο και πιο όχι.

Βιβλία

Σε σχέση με τα βιβλία θα ισχύσει διαχωρισμός ανάμεσα σε λογοτεχνικά και μη. Για τα λογοτεχνικά βιβλία θα διατηρηθεί η καθορισμένη μέγιστη έκπτωση του 10% στην τιμή των νέων βιβλίων μόνο για την πρώτη έκδοση ενώ για τα άλλα (ξενόγλωσσα και βοηθήματα) θα υπάρξει άμεση απελευθέρωση της τιμών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024