Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μία δόση κι όχι τρεις θα εκταμιεύσει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Μία δόση κι όχι τρεις θα εκταμιεύσει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Μια δόση και όχι τρεις θα λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης, όπως διευκρίνισε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Αυτό σημαίνει πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκταμιεύσει μόνον τη δόση ύψους 1,72 δισ. ευρώ κι όχι τρεις (5,16 δισ. ευρώ), όπως τεκμαιρόταν από την ελληνική πλευρά.

Μια δόση και όχιτρειςθα λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιοτης πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης, όπως διευκρίνισε την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Το στέλεχος του ΔΝΤ ήταν ιδιαιτέρως φειδωλό στις απαντήσεις του για τις διαπραγματεύσεις τρόικας – ελληνικής κυβέρνησης σημειώνοντας επανειλημμένα πως δεν έχει κάποια «φρέσκια» είδηση.

Ο Ράις τόνισε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ βρίσκεται στην Αθήνα και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. «Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα» υπογράμμισε, ενώ εκτίμησε πως από την στιγμή που θα καταλήξουν σεσυμφωνία οι δύο πλευρές, θα απαιτηθούντέσσεριςπερίπου εβδομάδεςπροκειμένου το κλιμάκιο του ΔΝΤ να συντάξει την έκθεση που θα παρουσιασθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αποσαφήνισε πως η αξιολόγηση που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως στο προσεχές διάστημα αποτελεί την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος και δεν έχουν συγχωνευθεί σε αυτή ενδιάμεσες αξιολογήσεις (Δεκεμβρίου 2013 και Μαρτίου 2014).

«Βρισκόμαστε στην πέμπτη αξιολόγηση» απάντησε δεικτικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Ταμείο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκταμίευσει μόνον τη δόση ύψους 1,72 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πέμπτη αξιολόγηση και όχι τις δόσεις που αντιστοιχούν στην έκτη και έβδομη αξιολόγηση ύψους 3,6 δισ. ευρώ, όπως τεκμαιρόταν από την ελληνική πλευρά.

Σε ερώτηση εάν οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα ή στην Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευκολότερη καταβολή των δόσεων εκ μέρους του ΔΝΤ, είπε πως το Ταμείο ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δέσμευση της κάθε κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και για την ικανότητα να ελέγξει και να εφαρμόσει τις αλλαγές.

Απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τις διαβουλεύσεις του ΔΝΤ με την κυβέρνηση είπε πως είναι ένα από τα θέματα που εξετάζονται στο πλαίσια της αξιολόγησης.

Αναφορικά με το εάν το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 20 ή στα 22 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όπως είχαν υποστηρίξει οι Financial Times, δεν θέλησε να απαντήσει και επανέλαβε πως το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση στις συζητήσεις της Αθήνας.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θέλησε να σχολιάσει λέγοντας πως και αυτό είναι από τα θέμα που συζητούνται.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024