Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «πόλεμος» των έξι ημερών μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης

Ο «πόλεμος» των έξι ημερών μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης

Να κλείσουν τα περισσότερα από τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα επιχειρήσουν μέχρι την προσεχή Δευτέρα κυβέρνηση και τρόικα προκειμένου να παρουσιάσουν στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου μια πρώτη συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Σε εξέλιξη η συνάντηση Βρούτση - τρόικας, παρουσία του Γ.Στουρνάρα.

Να κλείσουν τα περισσότερα από τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα επιχειρήσουν μέχρι την προσεχή Δευτέρα κυβέρνηση και τρόικα προκειμένου να παρουσιάσουν στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου μια πρώτη συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αν και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν ξεκινήσει να συντάσσουν κομμάτια του επικαιροποιημένου Μνημονίου πολλά θέματα βρίσκονται ακόμη προς συζήτηση με τις δύο πλευρές να μη μπορούν να έλθουν σε συμφωνία.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως πολλές από τις αξιώσεις της τρόικας δεν «περνούν» από την Βουλή και μπορούν να επιδράσουν αποσταθεροποιητικά.

Από την πλευρά τους ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ ψέγουν εμμέσως την κυβέρνηση για το ότι είναι απρόθυμη να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.

Αν και τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% (θα συνοδεύεται από κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ) να γίνει εφάπαξ από τον Ιούλιο και να αφορά σε ποσοστό 2,9% τους εργοδότες και 1% τους εργαζομένους, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Πρόταση της κυβέρνησης είναι την τελική υπογραφή για τις ομαδικές απολύσεις (το επιτρεπόμενο ποσοστό απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 5%) να τη βάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) και συγκεκριμένα ο γγ του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου.

Ωστόσο, η τρόικα δεν φαίνεται να έχει πεισθεί πως η διαδικασία αυτή θα διευκολύνει τη διαδικασία.

Το μεσημέρι οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκη και Υγείας, Άδ.Γεωργιάδη.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ ζητούν να εφαρμοσθούν στο ακέραιο οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, την τιμή των βιβλίων και την διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η τρόικα ζητεί την διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ διεκδικεί να παραχωρηθεί σε μη φαρμακοποιούς το δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακεία.

Ακόμη, ζητά την άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για την διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος και δεν φαίνεται να αποδέχεται τις κυβερνητικές προτάσεις για την κατάργηση του όρου «φρέσκου» γάλακτος και την δημιουργία ειδικών κατηγοριών γάλακτος.

Στο ίδιο πλαίσιο δεν δέχεται και την πρότασης της κυβέρνησης να εξαιρεθούν από την ενιαία τιμή του βιβλίου μόνο τα βιβλία που προορίζονται για εκπαιδευτικούς λόγους και οι πρώτες εκδόσεις κάθε βιβλίου.

Ο «πόλεμος» επιχειρημάτων μεταξύ των δύο πλευρών ενδέχεται να οδηγηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup, όπου μάλλον θα απαιτηθεί να υπάρξει μια πολιτική απόφαση από το Συμβούλιο, ώστε να επέλθει συμφωνία για τη δόση.

Στα πλαίσια της συμφωνίας αυτής, θα δοθεί στην Ελλάδα διορία κάποιων εβδομάδων προκειμένου να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που θα τις επιτρέψουν να λάβει τη δόση.

Οι τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης είτε θα ληφθούν στο Eurogroup της Αθήνας την 1ηΑπριλίου, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης εντός του Απριλίου.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024