Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διευκρινιστική εγκύκλιο για τα βιβλία των αγροτών προανήγγειλε ο Αθ.Τσαυτάρης

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τα βιβλία των αγροτών προανήγγειλε ο Αθ.Τσαυτάρης

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιο, η οποία θα αφορά επιμέρους ζητήματα για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες, πρόκειται να εκδώσει ακόμα και τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό προανήγγειλε από την 25η Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιο, η οποία θα αφορά επιμέρους ζητήματα για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες, πρόκειται να εκδώσει ακόμα και τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό προανήγγειλε από την 25η Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Επισήμανε ότι ο διάλογος μεταξύ του ιδίου και των αγροτών, αλλά και με τους αρμόδιους στο υπουργείο Οικονομικών, είναι συνεχής και στόχο όλων αποτελεί η ομαλή και δίκαιη εισαγωγή στο μέτρο.

Για αυτό τον λόγο, όπως διευκρίνισε, λαμβάνονται υπόψιν, στην τελική διαμόρφωση, όλα τα ζητήματα που θέτουν οι γεωργοί, πολλά εκ των οποίων γίνονται και αποδεκτά.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν τελικά το ποσό των 10.000 ευρώ θα είναι η οροφή του ετήσιου τζίρου, βάσει του οποίου κάποιος αγρότης θα πρέπει να τηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων.

Ο υπουργός επισήμανε πως με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι νέο, αποφασίστηκε, όσοι είναι κάτω του ορίου των 10.000 ευρώ ετήσιο τζίρο να συμπληρώνουν μια φορά του έτους τα βιβλία, και όσοι είναι άνω να το πράττουν δύο φορές το χρόνο.

Στόχος είναι, όπως διευκρίνισε, να «δούμε πώς θα λειτουργήσει το μέτρο και στη συνέχεια θα διευκρινιστεί εάν θα γίνεται κάθε μήνα, ή κάθε δύο μήνες».

Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε και στα θέματα που έθεσαν οι παραγωγοί στη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, το υπουργείο Οικονομικών άναψε το πράσινο φως σε αίτημα των αγροτών να υπάρχει ένα εύρος τιμών της τάξης των 500-100 ευρώ γι αυτούς που θα κρατούν, ή όχι, βιβλία εσόδων-εξόδων.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι αγρότες επισήμαναν πως δεν μπορούν να γνωρίζουν εξαρχής ούτε το σύνολο της παραγωγής τους, αλλά ούτε και την τιμή που θα πωλήσουν τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν αν ο ετήσιος τζίρος τους υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, που έχει τεθεί ως όριο ή όχι, προκειμένου να τηρήσουν βιβλία εσόδων-εξόδων.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα προβλέπονται ιδιαίτερα τσουχτερά σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι συνεπής, γεγονός που προβληματίζει έντονα τον αγροτικό κόσμο.

Συνυπολογίζοντας αυτά τα θέματα, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης, το υπουργείο Οικονομικών έκανε αποδεκτό το αίτημά τους να υπάρχει ένα εύρος τιμών, το μέγεθος του οποίου θα γνωστοποιηθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι αγρότες ανέφεραν ότι εάν τα βιβλία εσόδων-εξόδων μείνουν ως βιβλία εσόδων-πληρωμών, τότε μένουν έξω κάποιες δαπάνες του γεωργού, όπως μεταξύ άλλων απόσβεση μηχανημάτων και παγίων που μπορούν να φθάνουν ως και 1.000 ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει απόδειξη γι αυτήν την εξέλιξη.

Δεδομένου ότι το αίτημά τους να θεωρούνται και αυτά έξοδα, είναι λογικό, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να το κάνει και αυτό αποδεκτό, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη.

Για το θέμα του πετρελαίου, κάποιοι αγρότες, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν έχουν δικό τους μηχάνημα για να οργώσουν το χωράφι τους και τη δουλειά αυτή την αναθέτουν σε κάποιον άλλο, χωρίς ωστόσο να μπορούν να το αποδείξουν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι αυτός που οργώνει το χωράφι θα πρέπει να παρέχει δελτίο παροχής υπηρεσιών και να το εντάξει στα βιβλία εσόδων-εξόδων έτσι ώστε να του δικαιολογηθεί το πετρέλαιο που χρησιμοποίησε για δουλειά συναδέλφου του, ή θα πρέπει ο ίδιος ο γεωργός που προσέλαβε τον προαναφερόμενο, να ενσωματώσει την απόδειξη στα δικά του βιβλία εσόδων-εξόδων.

Σχετικά με το θέμα πωλήσεων και ΦΠΑ, ο υπουργός σημείωσε ότι πολλοί αγρότες ανήκουν είτε σε ομάδες, είτε σε συνεταιρισμούς, οι οποίοι και διαχειρίζονται τα δύο θέματα και έτσι αποφασίστηκε αυτοί να τα αναλαμβάνουν κιόλας.

Για το ποσό που πληρώνει ο αγρότης στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ασφαλίσει τη σοδειά του από, μεταξύ άλλων, χαλάζι ή παγετό, δεν παίρνει απόδειξη, αλλά κάνει μια υπεύθυνη δήλωση ασφάλισης ότι ο οργανισμός θα πάρει τα χρήματα, όταν ο γεωργός θα λάβει την επιδότησή του.

Τη δαπάνη αυτή ο αγρότης θα τη δικαιολογεί στα βιβλία του με την υπεύθυνση δήλωση ασφάλισης, που αποστέλλει στον ΕΛΓΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024