Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά της λέει ο Ρεν για την επιστροφή της τρόικας

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά της λέει ο Ρεν για την επιστροφή της τρόικας

Την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί «τους προσεχείς λίγους μήνες» εξέφρασε ο Όλι Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα λίγο μετά τα τέλη Ιανουαρίου. Ο Επίτροπος έσπευσε να επαναλάβει ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά της» επιρρίπτοντας ευθύνες για την καθυστέρηση στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά το ύψος του χρηματοδοτικού κενού και τη βιωσιμότητα του χρέους, μετέθεσε την έναρξη της συζήτησης για το καλοκαίρι.

Την ελπίδα ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί «τους προσεχείς λίγους μήνες» εξέφρασε ο Επίτροπος Όλι Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα λίγο μετά τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Επίτροπος έσπευσε να επαναλάβει ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά της» επιρρίπτοντας ευθύνες για την καθυστέρηση στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά το ύψος του χρηματοδοτικού κενού και την βιωσιμότητα του χρέους, μετέθεσε την έναρξη της συζήτησης για το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του την εφημερίδα Wall Street Journal, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Επίτροπος είπε ότι ελπίζει ότι η τρόικα θα συνεχίσει την αποστολή της για την αξιολόγηση του προγράμματος πριν το τέλος Ιανουαρίου και τα υψηλόβαθμα στελέχη της θα επιστρέψουν λίγο αργότερα.

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο κ. Ρεν, αναφέροντας καθυστερήσεις στην προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως την αιτία της καθυστέρησης στην πρόοδο της αξιολόγησης.

Ο Επίτροπος δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα οι στόχοι αφορούν την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της.

Το καλοκαίρι η συζήτηση για το χρέος

Η συζήτηση για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της Ελλάδας τη διετία 2015/16 και τις ενδεχόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα υπάρξουν, καθώς και για τον τρόπο μείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας, θα αρχίσει «το καλοκαίρι», σημείωσε ο επίτροπος.

Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού στην ΕΕ

Ο κ. Ρεν τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο διάσπασης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να επιβραδυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ούτε στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία, ούτε στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην Πορτογαλία, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τη στηρίξει, εάν η χώρα επιλέξει να διασφαλίσει προληπτική πιστωτική γραμμή μετά το τέλος του δικού της προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2014.

Φόβους για αποπληθωρισμό

Ο κ. Ρεν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να επιδιώξει τον στόχο της για πληθωρισμό κοντά στο 2%, προειδοποιώντας ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν στηρίζει την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψή της.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν 0,8% τον Δεκέμβριο του 2013 από 2,2% πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

«Είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει τη στήριξη με τη νομισματική πολιτική της και θα επιδιώξει τον στόχο της για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο κ. Ρεν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024