Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ελληνική προεδρία και την έλευση της τρόικας

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ελληνική προεδρία και την έλευση της τρόικας

Ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο και υπουργούς πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν την εκπνοή του 2013, το οποίο όμως, δυστυχώς, δεν παίρνει τα δύσκολα και τις μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα μαζί του. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, καθώς και η επικείμενη έλευση της τρόικας με αρκετά κρίσιμα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά.

Ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο και υπουργούς πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν την εκπνοή του 2013, το οποίο όμως, δυστυχώς, δεν παίρνει τα δύσκολα και τις μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα μαζί του.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, του υφυπουργού Γ.Μαυραγάνη, του γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Πάνου Τσακλόγλου. Επίσης την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.του υπουργού

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα και οι προτεραιότητες που θα θέσει η Αθήνα για το εξάμηνο αυτό, καθώς και η επικείμενη έλευση της τρόικας με αρκετά κρίσιμα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά.

Τα στοιχήματα για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την οικονομία παραμένουν πολλά και κρίσιμα το επόμενο διάστημα με την τρόικα να επιστρέφει στα μέσα Ιανουαρίου, καθώς κανείς δεν επιθυμεί η έλευση της και η ένταση των διαπραγματεύσεων να συμπέσει με το πανηγυρικό κλίμα της έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Με την επιστροφή όμως της τρόικας αρχίζουν τα δύσκολα. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η συμφωνία για τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο είναι να μπορέσει να πείσει την τρόικα για την αποτελεσματικότητα των ισοδύναμων μέτρων που θα προτείνει προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες» στα έσοδα που άνοιξαν οι μονομερείς ή πιο ήπια με «την ανοχή της τρόικας» αποφάσεις της Αθήνας, όπως αυτή που αφορά το καθεστώς των πλειστηριασμών, το ΦΠΑ στην εστίαση, κτλ, στις οποίες έρχονται να προστεθούν και οι νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της αιθαλοομίχλης.

Ωστόσο στο τελευταίο Eurogroup στις 17 Δεκεμβρίου, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε εμφανιστεί αισιόδοξος σημειώνοντας πως «έχουν γίνει βήματα σύγκλισης σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τέταρτη αξιολόγηση».

Τον Απρίλιο αναμένεται να επικυρώσει η Eurostat το πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2013, κάτι που σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup -την οποία η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία- σηματοδοτεί την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Βεβαίως η συζήτηση αυτή αναμένεται δύσκολη, καθώς κινείται σε λεπτές ισορροπίες, και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να καταλήξει σε αποφάσεις πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε χθες (Δευτέρα) ότι οι Ευρωπαίοι «δεν θα απογοητεύσουν» την Ελλάδα.

«Θα αποφασίσουμε στα μέσα της χρονιάς (2014) αν πρέπει να βοηθήσουμε και πάλι την Ελλάδα» δήλωσε ο Σόιμπλε. «Αν η χώρα παραμείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, αν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που γνωρίζουμε, δεν θα την απογοητεύσουμε» συνέχισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024