Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με 152 ψήφους πέρασαν και τα επίμαχα άρθρα στο νόμο για τους πλειστηριασμούς

Με 152 ψήφους πέρασαν και τα επίμαχα άρθρα στο νόμο για τους πλειστηριασμούς

Με 152 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά (επί συνόλου 293 παρόντων) ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής τα επίμαχα άρθρα 7, 8 και 9 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στα υπόλοιπα άρθρα του για τα οποία δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία.

Με 152 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά (επί συνόλου 293 παρόντων) ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής τα επίμαχα άρθρα 7, 8 και 9 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στα υπόλοιπα άρθρα του για τα οποία δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Βύρων Πολύδωρας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης (ασθενής), ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Χαϊκάλης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος (με επιστολική ψήφο, που δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα, δήλωσε ότι καταψηφίζει τα άρθρα) και οι 3 προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Προτού ξεκινήσει η ανάγνωση του καταλόγου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε αυθαίρετη διακοπή της συζήτησης.

«Το προεδρείο της Βουλής, ο κ. Μαρκογιαννάκης, προφανώς με εντολή της κυβέρνησης» παραβίασε τον Κανονισμό, είπε ο κ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος και στη συμφωνία που είχε κάνει μαζί του να μιλήσει για 3 λεπτά μετά τον υπουργό Κ.Χατζηδάκη.

Πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος συμφωνήθηκε ανάμεσα στα κόμματα στην ρύθμιση για την αναγνώριση του χρόνου εργασίας των εργαζόμενων στα Κλωστήρια Ναούσης να ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα.

Σχετικά με τα επίμαχα άρθρα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 7 που αφορά τα πρόστιμα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση ορίζονται τρεις βασικές αλλαγές:

  • Επαναφέρεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τον φορολογικό κώδικα
  • Ορίζεται ότι η επιβολή το προστίμου θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο, όπως αρχικά προβλεπόταν.
  • Ξεκαθαρίζεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα πολεοδομικές.

Λίγο προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε σε νέες τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, και οι έμποροι, όπως και οι έχοντες πτωχευτική ικανότητα συμπεριλαμβάνονται -μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντάχθηκαν επίσης- στην ρύθμιση που αφορά στις καταβολές του 20%, ως ποσοστού της τελευταίας ενήμερης δόσης του δανείου.

Επίσης, σύμφωνα με άλλη τροποποίηση που προκάλεσε στο νομοσχέδιο για την αναστολή πλειστηριασμών και την προστασία των δανειοληπτών, ο υπουργός Ανάπτυξης «ειδικά οι οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα, δεν θα καταβάλλουν τίποτα», «αντί για άνεργοι με μηδενικό εισόδημα», όπως αναγράφονταν.

Επίθεση Χατζηδάκη σε ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός εξαπέλυσε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα καταλογίζοντάς του αναξιοπιστία και καταστροφολογία, συμπληρώνοντας όμως, ότι ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν τον ακούει.

«Παρότι για καιρό διακινούνταν κάποια καταστροφολογικά σενάρια, έχει καταστεί σαφές ότι έχουμε και θα έχουμε το ισχυρότερο προστασίας για τους δανειολήπτες σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας το γιατί: πρώτον, ισχύει το σύστημα δικαστικής προστασίας δύο νόμων για τους ανήμπορους και τους φτωχούς, δεύτερον τίθενται οι βάσεις για ένα πλαίσιο αποφόρτισης του προβλήματος, από την 1η Ιανουαρίου του 2015, κατά το ιρλανδικό μοντέλο και τρίτον δημιουργείται ένα μεταβατικό σύστημα, εξωδικαστικής προστασίας, το οποίο θα ισχύει επιπροσθέτως των νόμων 3869 και 4161 το οποίο σε καθ΄ένα από τα κριτήρια που θέτει καλύπτει το 90% των δανειοληπτών και παράλληλα κινητροδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών.

«Από την μία πλευρά θα έχουμε αποφυγή των πλειστηριασμών-πράγμα που ανησυχεί τους καταστροφολόγους και από την άλλη θα έχουμε μια ελάχιστη πληρωμή όσων μπορούν- γιατί αυτοί που δεν μπορούν θα πάνε στους άλλους δύο νόμους για να σταματήσουν τα δάνειά τους να είναι κόκκινα» είπε αναφερόμενος στην ουσία των ρυθμίσεων ο κ. Χατζηδάκης.

Απευθυνόμενος δε στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι αν έπρεπε να βγάλει ένα βασικό συμπέρασμα από την συζήτηση θα θυμόταν τον Καβάφη «και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους».

«Και θα έλεγα ότι αυτό που προκύπτει για την αντιπολίτευση και τώρα τι θα γίνει χωρίς πλειστηριασμούς, ήταν κι αυτή μια κάποια λύση.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης στράφηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για να πει πως υπάρχουν κάποιοι που κάνουν προσπάθειες να βγει η χώρα από την κρίση κι εκείνοι που κινδυνολογούν προκαλώντας στη χώρα κακό.

«Λυπάμαι που σε αυτούς εντάσσεται ο κ. Τσίπρας τον οποίο άκουσα προσφάτως να λέει ότι στην Ελλάδα κινδυνεύουν οι καταθέσεις» υπογράμμισε.

Στρεφόμενος προς τα προς την αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε: «Αν είχατε αξιοπιστία θα τρόμαζαν οι καταθέτες. Ευτυχώς δεν έχετε και κανείς δεν δίνει σημασία σ’ αυτές τις τοποθετήσεις». «Θα μείνετε στο περιθώριο. Η πολιτική, όπως και η ζωή, είναι αγώνας αντοχής, δεν είναι αγώνας ταχύτητας, κι εσείς θα μείνετε από καύσιμα. Η χώρα θα βρει το δρόμο της. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Sports in

    Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

    Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024