Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς πρόοδο οι συζητήσεις κυβέρνησης - τρόικας για πλειστηριασμούς, ΦΠΑ

Χωρίς πρόοδο οι συζητήσεις κυβέρνησης – τρόικας για πλειστηριασμούς, ΦΠΑ

Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο το Σάββατο. Στην συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης δεν υπήρξε συμφωνία για τους πλειστηριασμούς, ενώ στην συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών η τρόικα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Την ίδια ώρα, το Μαξίμου διαμηνύει πως δεν γίνονται δεκτά μέτρα που συρρικνώνουν περαιτέρω τα εισοδήματα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και λέει «όχι» στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Χωρίς πρόοδο οολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο το Σάββατο. Στην συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη δεν υπήρξε συμφωνία ως προς τα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο προστασίας για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Στην συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, η τρόικα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως δεν γίνονται δεκτά μέτρα που συρρικνώνουν περαιτέρω τα εισοδήματα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και λέει «όχι» στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Στην συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, η τρόικα ζήτησε την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% αμφισβητώντας τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης που δείχνουν ότι το μέτρο απέδωσε.

Στην ίδια συνάντηση εξετάστηκαν ζητήματα σχετικά με το φόρο ακινήτων, με την πλευρά των δανειστών να επιμένουν στην άποψη ότι τα έσοδα που έχει υπολογίσει η κυβέρνηση θα είναι τελικά λιγότερα από αυτά που θα εισπραχθούν, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό κενό του 2014 να διευρύνεται.

Το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών θα απασχολήσει τη νέα συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικα το απόγευμα της Κυριακής (6 μ.μ.) με τις συγκλίνουσες πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δυο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για το προαπαιτούμενο που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Νέο ραντεβού θα έχει με την τρόικα την Κυριακή (10 π.μ.) ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης για το θέμα των πλειστηριασμών, καθώς στη συνάντηση του Σαββάτου δεν επετεύχθη πρόοδος.

Σύμφωνα με στέλεχος που μετείχε στη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε για ακόμη μια φορά τα πολιτικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για την μη πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το 2014 και ξεκαθάρισε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να νομοθετήσει μονομερώς.

«Τους εξηγήσαμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων» τόνισε το εν λόγω στέλεχος, αποκαλύπτοντας ότι η τρόικα αντιτίθεται στα κριτήρια υπαγωγής στη μεταβατική περίοδο του 2014.

«Δεν υπάρχει σύγκλιση σε ό,τι αφορά στα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο προστασίας. Δεν συμφωνούμε και στη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στο μόνιμο καθεστώς προστασίας από το 2015» ανέφερε.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα αποχωρήσουν την προσεχή Τετάρτη από την Αθήνα και ο χρόνος που απομένει για να κλείσει το θέμα των πλειστηριασμών είναι περιορισμένος.

Εάν η κυβέρνηση νομοθετήσει μονομερώς, η σχετική διάταξη θα περιληφθεί στο σχέδιο νομού για τους πλειστηριασμούς.

Όπως μετέδωσε το Mega, η εντολή του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς που συζητούν με την τρόικα είναι ότι υπάρχουν όρια στη διαπραγμάτευση και πως δεν γίνονται δεκτές ροτάσεις που συρρικώνουν περαιτέρω τα εισοδήματα μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας.

Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου λέει «όχι» στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναχωρεί την Τρίτη για το έκτακτο Eurogroup, οπότε τα θέματα του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να έχουν κλείσει ώς τότε.

Η τρόικα αναμένεται να αναχωρήσει από την Ελλάδα την Τετάρτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024