Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το 2015 η καθολική εφαρμογή του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών

Το 2015 η καθολική εφαρμογή του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών

Το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2014 θα κατατεθούν στη Βουλή οι οριστικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών προκειμένου αυτός να ισχύσει στο σύνολό του από την 1η Ιανουαρίου 2015.

 

Το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2014 θα κατατεθούν στη Βουλή οι οριστικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών προκειμένου αυτός να ισχύσει στο σύνολό του από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Η ετήσια αυτή παράταση που συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικα αποβλέπει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου αλλά και στην παράλληλη προσαρμογή των συστημάτων των επιχειρήσεων και της φορολογικής διοίκησης.

Με το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων παρατείνεται η εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών που αφορούν στις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, ήτοι όλο το 2014 θα συνεχίσει να ισχύσει το υφιστάμενο καθεστώς για τις λιανικές πωλήσεις .

Ωστόσο, διατάξεις που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων και θα ισχύσουν από το 2014 προβλέπουν σχετικά με τον ΚΦΑΣ την έκδοση «τίτλου κτήσης» από τον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών και για τη λήψη υπηρεσιών από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων (όπως ήδη προβλέπεται και για την αγορά αγαθών).

Ακόμη, προβλέπουν την αποσύνδεση του χρόνου έκδοσης τιμολογίου από την έκδοση δελτίου αποστολής. Έτσι, καταργείται η υποχρέωση από 1.1.2014, και ορίζεται ως χρόνος έκδοσης του τιμολογίου για την πώληση αγαθών εντός προθεσμίας ενός μηνός από την παράδοση ή αποστολή των αγαθών και πάντως μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο των συμβαλλομένων.

Παραλλήλως, ορίζεται η υποχρέωση εφαρμογής κατάλληλων, δικλείδων ασφαλείας, που εξειδικεύονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για την παρακολούθηση των διακινηθέντων ή παραληφθέντων αποθεμάτων για τα οποία εκκρεμεί η έκδοση τιμολογίου.

Τέλος, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η απαλλαγή των αγροτών του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων με βάση το ποσό των ακαθαρίστων εσόδων τους, ή το ποσό της επιστροφής του ΦΠΑ ή το ποσό της επιδότησης που αυτοί λαμβάνουν ανά φορολογικό έτος.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024