Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προβόπουλος: Καμία περίπτωση για κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον

Προβόπουλος: Καμία περίπτωση για κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον» τόνισε ο Γ.Προβόπουλος σε συνάντηση με την ΟΤΟΕ. Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες, είπε, προσθέτοντας, όμως, ότι το πρόβλημα που καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν είναι οι αυξημένες επισφάλειες. Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης θα «δείξουν» τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες, που σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, γιατί υπάρχει ικανοποιητικό «μαξιλάρι» αδιάθετων κεφαλαίων, καθησύχασε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος σε συνάντηση με την ΟΤΟΕ.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες, είπε, προσθέτοντας, όμως, ότι το πρόβλημα που καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν είναι οι αυξημένες επισφάλειες.

Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης θα «δείξουν» τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, γιατί υπάρχει ικανοποιητικό «μαξιλάρι» αδιάθετων κεφαλαίων, καθησύχασε ο διοικητής της ΤτΕ.

Σε ό,τι αφορά δε τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες των οποίων η άδεια λειτουργίας ανακλήθηκε πρόσφατα, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι εξαντλήθηκαν τα χρονικά περιθώρια.

Αναφορικά με τη ρευστότητα στην αγορά, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι η περιορισμένη πιστωτική επέκταση δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο, «γιατί υπάρχει ακόμα αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος, αλλά στη χώρα μας η ψυχολογία θα αλλάξει και θα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση, όταν αρχίσει να ανεβαίνει το ΑΕΠ».

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Διοικητή της της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ.Προβόπουλο, τον υποδιοικητή κ. Ι.Παπαδάκη και άλλα στελέχη της τράπεζας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Το αντικείμενο της συνάντησης, που είχε ζητήσει η ΟΤΟΕ, ήταν η ενημέρωση για τον ρόλο των τραπεζών στην οικονομική ανάπτυξη, στη στήριξη των κοινωνικών αναγκών και στην εργασία.

Η ΟΤΟΕ παρουσίασε τις θέσεις της για την ανάγκη νέας λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, με κριτήρια που θα στηρίζουν την οικονομία της χώρας, την ελληνική κοινωνία και την εργασία.

Η Ομοσπονδία αναφέρθηκε ιδιαιτέρα στην υπόθεση των συνεταιριστικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να στηριχθούν για να παίξουν το ρόλο τους στις τοπικές κοινωνίες και ζήτησε για όλα αυτά, αλλά και γενικότερα, ενημέρωση και τις απόψεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ΟΤΟΕ τόνισε ιδιαίτερα, ότι η πρωτοβουλία της συνάντησης, όπως και οι συναντήσεις που προηγήθηκαν με τις εμπορικές τράπεζες, εντάσσεται στην προσπάθεια του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων να συμβάλει θετικά και ουσιαστικά στον συντονισμό των δράσεων που απαιτούνται για τη στήριξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της εργασίας.

Οι τοποθετήσεις του Γ.Προβόπουλου

Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, απαντώντας στα θέματα που τέθηκαν, ανέφερε τα εξής:

– οι Τράπεζες έχουν ήδη ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες, αφού η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών και των ξένων επενδυτών, γεγονός που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα.

– Το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οι τράπεζες είναι οι αυξημένες επισφάλειες γεγονός που θα τους επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα θέματα χρηματοδότησης που θα αρχίσουν να εξομαλύνονται μέσα στο 2014.

– Η περιορισμένη πιστωτική επέκταση δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο, γιατί υπάρχει ακόμα αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος, αλλά στη χώρα μας η ψυχολογία θα αλλάξει και θα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση, όταν αρχίσει να ανεβαίνει το ΑΕΠ.

– Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα «δείξουν» τις νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, γιατί υπάρχει ικανοποιητικό «μαξιλάρι» αδιάθετων κεφαλαίων.

– Η γιγαντιαία συγχώνευση τραπεζών δίνει τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα «να μαζευτεί» με ομαλό τρόπο, χωρίς αναταράξεις στα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους και οι επιμέρους στρατηγικές των τραπεζών επιβεβαιώνουν αυτήν τη διαπίστωση.

– Μια ουσιαστική συμβολή των τραπεζών στην οικονομική ανάπτυξη θα ήταν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση κλάδων της οικονομίας (αξιοποιώντας τη δική τους εμπειρία), έτσι ώστε να υπάρξει υγιής επανεκκίνηση σε παραγωγικούς τομείς.

– Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα και θα δημιουργήσουν και άλλα από την πώληση δραστηριοτήτων τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα αναγκαίο «μάζεμα».

– Τα χρονικά περιθώρια από την Τράπεζα Ελλάδος εξαντλήθηκαν για τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, που έκλεισαν, όμως οι καταθέσεις σ’ αυτές τις τράπεζες διασφαλίστηκαν απόλυτα και οι διαδικασίες που αφορούν στους εργαζόμενους θα εξελιχθούν ομαλά, αλλά σε κάθε περίπτωση οι συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να λειτουργούν με τραπεζικά κριτήρια.

Επίσης δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης των συνεταιριστικών τραπεζών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024