Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι διασώσεις υπερχρεωμένων χωρών φέρνουν κέρδη σε EFSF και ESM

Οι διασώσεις υπερχρεωμένων χωρών φέρνουν κέρδη σε EFSF και ESM

Αυξημένα κέρδη από τις διασώσεις υπερχρεωμένων χωρών σημειώνουν οι δύο ευρωμηχανισμοί, EFSF και ΕSM, γεγονός που ίσως αμβλύνει τις αντιδράσεις του Βερολίνου για αν θα πρέπει ο τελευταίος να παρέχει στήριξη και σε τράπεζες. Το EFSF, εμφάνισε κέρδη 74 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με τους τόκους που εισέπραξε από τα δάνεια σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία να καταγράφουν αύξηση 72% σε σχέση με το εννεάμηνο 2012. Τα καθαρά κέρδη του ESM, ανήλθαν σε 185,7 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από τόκους των δανείων σε Ισπανία και Κύπρο.

Αυξημένα κέρδη από τις διασώσεις των υπερχρεωμένων χωρών σημειώνουν οι δύο μηχανισμοί διάσωσης της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους.

O ESM, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 185,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του έτους, έναντι ζημιών 0,5 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2012.Τα περισσότερα κέρδη προέρχονται από τόκους, ύψους 182 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε από τα δάνεια των 41,3 δισ. ευρώ στην Ισπανία και των 4,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο το 2013.

Η κερδοφόρα χρήση του ESM ίσως αμβλύνει τις αντιδράσεις εναντίον του στη Γερμανία, όπου αμφισβητείται έντονα αν θα πρέπει να παρέχει στήριξη και σε τράπεζες.

Το EFSF, -πρόδρομος του ESM – που παρείχε στήριξη στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, εμφάνισε κέρδη 74 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, αυξημένα κατά 8,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Οι τόκοι που εισέπραξε από τα δάνεια του στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία σημείωσαν αύξηση 72% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2012.

Οι τόκοι που πλήρωσε το Ταμείο για να αντλήσει τα κεφάλαια για τις διασώσεις αυξήθηκαν 57%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024