Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπλόκο της Κομισιόν στις συμφωνίες της Μόσχας για τον South Stream

Μπλόκο της Κομισιόν στις συμφωνίες της Μόσχας για τον South Stream

Tη θέση ότι οι διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρωσία με ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία και Σλοβενία) αλλά και τη Σερβία για την κατασκευή του αγωγού South Stream παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία και θα πρέπει να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Tη θέση ότι οι διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρωσία με ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία και Σλοβενία) αλλά και τη Σερβία για την κατασκευή του αγωγού South Stream παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία και θα πρέπει να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε παρέμβασή του σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο γενικός διευθυντής εσωτερικής αγοράς και ενέργειας Κλάους Ντίτερ Μπόρχαρντ υποστήριξε ότι η Επιτροπή εξέτασε αυτές τις συμφωνίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αντιτίθενται στην κοινοτική νομοθεσία.

«Για τους λόγους αυτούς εξηγήσαμε σε αυτά τα κράτη ότι θα πρέπει να σέβονται είτε τη Συνθήκη της ΕΕ είτε την Κοινότητα Ενέργειας και να ζητήσουν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ώστε να είναι συμβατοί με την κοινοτική νομοθεσία» τόνισε.

Ο Κ. Μπόρχαρντ σημείωσε ακόμη ότι με επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετιγκερ έχει ζητήσει τη «θετική» αντίδραση της Μόσχας για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

«Οι διακυβερνητικές αυτές συμφωνίες δεν θα αποτελέσουν τη βάση για την κατασκευή ή τη λειτουργία του αγωγού South Stream» είπε ο αξιωματούχος της Επιτροπής και τόνισε ότι «εάν τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη δεν δεχτούν η Επιτροπή διαθέτει τους τρόπους προκειμένου να τα μεταπείσει».

Διευκρίνισε ακόμη ότι θα πρέπει να διασφαλίζονται τρεις βασικοί όροι:

  • Να υπάρχει σεβασμός της αρχής του διαχωρισμού μεταξύ παραγωγής και διανομής και να μην υπάρχει αποκλειστικός έλεγχος της παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου από την εταιρεία Gazprom.
  • Να διασφαλίζεται η πρόσβαση χωρίς διακρίσεις τρίτων μερών στον αγωγό και να μην έχει η Gazprom τον μονοπώλιο της μεταφοράς.
  • Να υπάρχει σαφής τιμολογιακή δομή.

Παράλληλα, ο Κ. Μπόρχαρντ ανέφερε οι εργασίες για την προσαρμογή των κανόνων της συμφωνίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα θα είναι χρονοβόρες και αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια. Σημείωσε, δε, ότι τα ενδιαφερόμενα κράτη είναι ενήμερα για τις θέσεις της Κομισιόν, καθώς ο ίδιος προήδρευσε σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου με την παρουσία εκπροσώπου και της Gazprom.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του αρμόδιου για την Ενέργεια επιτρόπου Γκίντερ Ετινγκερ, Μαρλέν Χόλζνερ.

Όπως είπε, τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη είναι ενήμερα για τις θέσεις της Επιτροπής από τον Αύγουστο όταν αποφασίστηκε να θέσει το θέμα η Κομισιόν στη Ρωσία και οι χώρες να έρθουν σε επαφή με τις ρωσικές Αρχές προκειμένου να αρχίσει η επαναδιαπραγμάτευση των όρων.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Επιτροπής να συνδράμει όλες τις πλευρές προκειμένου να υπάρξουν «νομικές εγγυήσεις» ώστε οι νέες συμφωνίες να είναι συμβατές προς το κοινοτικό δίκαιο.

Η Μαρλέν Χόλζνερ προειδοποίησε ακόμη ότι αν η Μόσχα αρνηθεί να συνεργαστεί, η Επιτροπή θα συστήσει στα κράτη μέλη να μην εφαρμόσουν τις σημερινές συμφωνίες και αν δεν το πράξουν η Επιτροπή δεν θα διστάσει να ξεκινήσει διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον τους.

Αναφερόμενη στη σημασία των «νομικών εγγυήσεων» που απαιτούνται, η εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κατασκευή του έργου βασίζεται σε δάνεια που θα χορηγήσουν τράπεζες οι οποίες απαιτούν νομικές διαβεβαιώσεις για να παράσχουν χρηματοδότηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ουρμπόνας: «Έκπληξη εάν ο Έβανς δεν πάει στον Ολυμπιακό» (vid)

Ο έγκριτος Λιθουανός δημοσιογράφος, Ντονάτας Ουρμπόνας, μίλησε για τον Κίναν Έβανς και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Αμερικανός θα πάει στον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024