Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμμόρφωση με τις συστάσεις της τρόικας θα ζητήσει το Eurοgroup

Συμμόρφωση με τις συστάσεις της τρόικας θα ζητήσει το Eurοgroup

Στο περιθώριο και όχι στο επίκεντρο του σημερινού συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα βρεθεί η Ελλάδα, καθώς το Eurogroup -που ήδη συνεδριάζει- θα εξετάσει την αρτιότητα των προϋπολογισμών των χωρών που δεν βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης. Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως οι ομόλογοι του κ. Στουρνάρα θα ζητήσουν την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Στο περιθώριο και όχι στο επίκεντρο του σημερινού συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα βρεθεί η Ελλάδα, καθώς το Eurogroup στις Βρυξέλλες -που ήδη συνεδριάζει- θα εξετάσει την αρτιότητα των προϋπολογισμών των χωρών που δεν βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.

Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως οι ομόλογοι του κ. Στουρνάρα θα ζητήσουν την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Το γεγονός ότι η τρέχουσα -πέμπτη- αξιολόγηση του προγράμματος «κόλλησε» για δεύτερη συνεχόμενη φορά από τα τέλη Αυγούστου προκαλεί ανησυχίες στη ζώνη του ευρώ και φόβους ότι οι αγορές θα «ξαναβάλουν» στο μάτι τις χώρες που στην παρούσα φάση εξέρχονται από τα προγράμματα προσαρμογής.

Ακόμη, προκαλεί ζητήματα σχετικά με το χρηματοοικονομικό σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος, καθώς η δυνατότητα των εθνικών κοινοβουλίων να περάσουν μια απόφαση για επέκταση της χρηματοδότησης της Ελλάδας πέραν του 2014 είτε στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος, είτε με ένα νέο πρόγραμμα στήριξης θα είναι πιο δυσχερής κατά την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν και ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές με την τρόικα.

Θα επισημάνει δε -όπως έκανε και στο προηγούμενο Eurogroup- ότι οι κοινωνικές αντοχές είναι ελάχιστες και ότι οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση που θα επιδρούσε αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών τα μπορούσε να οδηγήσει στην υπονόμευση του ίδιου του προγράμματος και σε πολιτική αναταραχή όμοια με αυτές της περιόδου 2011-2012.

Εξάλλου, σήμερα και για πρώτη φορά το Eurogroup θα συζητήσει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμών των κρατών-μελών και το εάν αυτές συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα προς το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο» για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, ήτοι της πολιτικής που θα οδηγήσει στη δημοσιονομική ενοποίηση της ΕΕ.

Το Eurogroup θα εξετάσει επίσης την εκτίμηση της Επιτροπής όσον αφορά στις δημοσιονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ και στις επιπτώσεις της πολιτικής της. Στόχος είναι η βελτίωση της διαφάνειας και του συντονισμού των δημοσιονομικών διαδικασιών, καθώς και η διατήρηση των προϋπολογισμών σε βιώσιμη βάση.

Μετά τις σημερινές επισημάνσεις του Eurogroup τα κράτη-μέλη θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους πριν από το τέλος του έτους.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024