Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμπλοκή για τον φόρο ακινήτων, εκρηκτική κόντρα για τους πλειστηριασμούς

Εμπλοκή για τον φόρο ακινήτων, εκρηκτική κόντρα για τους πλειστηριασμούς

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αφού δεν υπήρξε καμία συμφωνία ούτε στο δεύτερο γύρο επαφών με τον Γ.Στουρνάρα. Εμπλοκή φαίνεται να προκύπτει στο φόρο ακινήτων, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι προκύπτει επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό. Απόσταση χωρίζει ακόμη τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση επιμένει πάντως ότι «για λόγους ουσίας και για λόγους πολιτικούς πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι την 9η Δεκεμβρίου».

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αφού δεν υπήρξε καμία συμφωνία ούτε στο δεύτερο γύρο επαφών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Εμπλοκή φαίνεται πως προκύπτει στο θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι από το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκύπτει επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό.

Απόσταση χωρίζει ακόμη τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να δέχεται μερική άρση της προστασίας και την τρόικα να επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση.

Αν και πληροφορίες ανέφεραν ότι διαπραγμάτευση της Δευτέρας ήταν πολύ δύσκολη και το κλίμα υπό το οποίο διεξήχθη βαρύ, η κυβέρνηση επιμένει ότι «για λόγους ουσίας και για λόγους πολιτικούς πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι την 9η Δεκεμβρίου».

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση με την τρόικα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις.

«Κοιτάξτε, είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις αλλά βαδίζουμε με την υπόθεση συμφωνίας μέχρι την 9η Δεκεμβρίου. Δύσκολο μεν αλλά πιστεύω ότι είναι [εφικτό]» δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά «για λόγους ουσίας και για λόγους πολιτικούς πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι την 9η Δεκεμβρίου και δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία».

Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται κομβική, λόγω συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την οποία η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει ότι έχει επιτύχει αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις.

Τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, οπότε κατατίθεται ο προϋπολογισμός θα υπάρξει πυρετός συσκέψεων, είπε το μεσημέρι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν έχει προσδιοριστεί εάν οι επικεφαλής θα αποχωρήσουν μετά από την Πέμπτη» πρόσθεσε.

Ωστόσο, πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, θέλουν την τρόικα να αποχωρεί χωρίς συμφωνία εντός της εβδομάδας από την Αθήνα και να επιστρέφει τον Δεκέμβριο, κάτι που αν συμβεί καθιστά πολύ δύσκολη ως αδύνατη την εκταμίευση δόσεων το 2013 και παραπέμπει το θέμα σε νέες διαβουλεύσεις.

Ο Γ. Στουρνάρας παραδέχτηκε επίσης ότι «λόγω της αλλαγής του φόρου των ακινήτων είχαμε μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό» την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει. Διέψευσε την πιθανότητα να έχουμε και νέες μειώσεις μισθών, αλλά τόνισε ότι το ενιαίο μισθολόγιο «όπου δεν εφαρμόζεται θα εφαρμοστεί».

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι η τρόικα ήγειρε θέμα και για τον φόρο ακινήτων, για τον οποίο εκτιμούν ότι η απόκλιση από τον εισπρακτικό στόχο δεν θα είναι 250 εκατ. ευρώ, αλλά μεγαλύτερη, κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Ζητά λοιπόν την εύρεση ισοδύναμων μέτρων, περίπου 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά.

Για τα περισσότερα από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση η τρόικα υποβιβάζει την απόδοσή τους, ενώ κάποια τα απορρίπτει ζητώντας αντικατάστασή τους. Μέτρο, για παράδειγμα, που η τρόικα έχει αντιρρήσεις είναι η προτεινόμενη από την κυβέρνηση περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Ερωτηθείς σχετικά το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε να πει ότι «και αυτό το θέμα συζητήθηκε».

Αγκάθι και οι πλειστηριασμοί

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 επισημαίνοντας στην τρόικα ότι η οποία λύση επιλεγεί δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και ότι επιπλέον θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων, ώστε να περάσει από τη Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισαν ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές προς τους εκπροσώπους των δανειστών πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται και άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η απόφαση αφορά στις αποφάσεις και των δυο κομμάτων που την στηρίζουν.

«Πέρα από το όριο της φτώχειας, υπάρχει και η λογική της αδυναμίας. Υπάρχουν, δηλαδή, άνθρωποι που με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν θα χαρακτηρίζονταν φτωχοί. Όμως, είτε γιατί έχουν μείνει άνεργοι, είτε γιατί έχουν πλακώσει όλοι οι φόροι μαζί αυτό το διάστημα, έχουν μία αντικειμενική δυσκολία να είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά στον Αθήνα 9,84 ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ.Σκορδάς.

Όπως σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση: «Συζητήσαμε επί γενικών αρχών. Η τρόικα δεν ανοίγει θέμα ανατροπής των πάντων. Προκύπτει ότι δεν θίγει ζητήματα που να αφορούν τις ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες».

Αξιωματούχοι του υπουργείου σημείωσαν επίσης, πως αυτή η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα, αλλά «ούτε μπορεί να πει κανείς ότι συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνήσαμε».

Ωστόσο, αν και στο θέμα των πλειστηριασμών δεν διαφάνηκε καμιά πρόοδος, στην περίπτωση των εμπορικών μισθώσεων που, επίσης, συζητήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η τρόικα φαίνεται ότι υποχωρεί, όσον αφορά την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων.

Αντίθετα, για τα νέα συμβόλαια στις εμπορικές μισθώσεις, η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, έγινε σαφές ότι και σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των παρεμβάσεων στην αγορά που θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ που θα παρουσιαστεί στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι στις προθέσεις είναι να υιοθετηθούν οι περισσότερες προτάσεις του ΟΟΣΑ, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024