Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Δεν επιβεβαιώνει επιστροφή της Τρόικας

Η Τρόικα θα επιστρέψει όταν θα έχει στη διάθεσή της όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές που θα της επιτρέψουν να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό δήλωσε χθες το βράδυ η εκπρόσωπος της Κομισιόν Σαντάλ Χιούζ. Την απάντηση αυτή επαναλαμβάνουν στις Βρυξέλλες την τελευταία βδομάδα, αποφεύγοντας επιμελώς να προσδιορίσουν με ποιο συγκεκριμένο τρόπο τις απαιτήσεις τους.


Η Τρόικα θα επιστρέψει όταν θα έχει στη διάθεσή της όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές που θα της επιτρέψουν να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Αυτό δήλωσε χθες το βράδυ η εκπρόσωπος της Κομισιόν Σαντάλ Χιούζ. Την απάντηση αυτή επαναλαμβάνουν στις Βρυξέλλες την τελευταία βδομάδα, αποφεύγοντας επιμελώς να προσδιορίσουν με ποιο συγκεκριμένο τρόπο τις απαιτήσεις τους.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι από την εν λόγω απάντηση προκύπτει ότι τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ η Κομισιόν δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την επιστροφή της Τρόικας, που σημαίνει ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν εκκρεμότητες.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι στη βελγική πρωτεύουσα κρατούν χαμηλούς τόνους από την αποχώρηση της τρόικας μέχρι σήμερα, αποφεύγοντας δηλώσεις που θα μπορούσαν να μεγιστοποιήσουν τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαφωνίες

Όπως είναι γνωστό η βασική διαφωνία μεταξύ της Τρόικας και της κυβέρνησης έχει να κάνει με το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014, όπου οι εκπρόσωποι των πιστωτών το τοποθετούσαν αρχικά στα 2,9 δισ. ευρώ και ζητούσαν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Στη συνέχεια μείωσαν τις απαιτήσεις τους, ωστόσο εξακολουθούν να είναι σαφώς μεγαλύτερες από τα 500 εκατ. ευρώ που θεωρεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού η κυβέρνηση. Διαφωνίες υπάρχουν επίσης και σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της δόσης τους Ιουλίου, κυρίως την επιμονή των Βρυξελλών να κλείσουν οι δύο από τις τρεις υπό αναδιάρθρωση κρατικές επιχειρήσεις, δηλαδή η ΕΛΒΟ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζει και ο οποίος υποστηρίζει ότι η Τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου «προκειμένου να συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση». Προηγουμένως και σύμφωνα με την ίδια πηγή, «θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τον έλληνα ομόλογό τους Γιάννη Στουρνάρα».

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Deutsche Welle

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024