Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση της φορολόγησης θα φέρει ο νέος φόρος ακινήτων, λέει η Αντιπολίτευση

Αύξηση της φορολόγησης θα φέρει ο νέος φόρος ακινήτων, λέει η Αντιπολίτευση

Τρομακτική αύξηση της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων θα φέρει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, εκτιμά η Αντιπολίτευση και μιλά για νομιμοποίηση του έκτακτου χαρατσιού. Στηλιτεύει την έλλειψη ουσιαστικής προοδευτικότητας, αφού φορολογεί κάθε σπιθαμή γης ανεξαρτήτως από τη συνολική περιουσία του ιδιοκτήτη, και την απουσία του αφορολόγητου ορίου. Χαρακτηρίζουν εμπαιγμό τις εξαιρέσεις που προβλέπει και προεξοφλούν την αποτυχία είσπραξης των εσόδων που αναμένονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νέα μέτρα.

Τρομακτική αύξηση της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων θα φέρει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, εκτιμά η Αντιπολίτευση και μιλά για νομιμοποίηση του έκτακτου χαρατσιού. Στηλιτεύει την έλλειψη ουσιαστικής προοδευτικότητας αφού φορολογεί κάθε σπιθαμή γης ανεξαρτήτως από τη συνολική περιουσία του ιδιοκτήτη, και την απουσία του αφορολόγητου ορίου. Χαρακτηρίζουν εμπαιγμό τις εξαιρέσεις που προβλέπει, και προεξοφλούν την αποτυχία είσπραξης των εσόδων που αναμένονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νέα μέτρα.

«Υπηρετείται ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής για επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων», αφού «χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης θα εξαναγκαστούν να ξεπουλήσουν την όποια ακίνητη περιουσία κατέχουν» τονίζει ακόμη το ΚΚΕ, συνδυάζοντας το με τη μείωση της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων.

ΔΗΜΑΡ: Ανάπηρη η προοδευτικότητα του φόρου

Εκφράζοντας τη διαφωνία της με τον ενιαίο φόρο ακινήτων που προτείνει η κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ τονίζει:

  • Ο ΕΝΦΑ, εξορισμού δεν θα είναι φόρος περιουσίας, αλλά επιβάλλεται επί κάθε συγκεκριμένου ακινήτου. Η προοδευτικότητά του είναι ανάπηρη γιατί εξαντλείται στο ίδιο το ακίνητο και δεν αφορά το σύνολο της περιουσίας του φορολογούμενου.
  • Η εισπραξιμότητά του εκτιμάται πολύ χαμηλά. Προκειμένου να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ η κυβέρνηση θέλει να βεβαιώσει φόρο συνολικού ύψους 3,5 δισ. Έτσι, εισάγεται ένας φόρος με την παραδοχή ότι θα δημιουργήσει οφειλές συνολικού ύψους 600 εκατ. και μετά θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις. Οι συνεπείς φορολογούμενοι θα τιμωρηθούν και πάλι.
  • Δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο. Η πολυσυζητημένη πρόταση για αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 € για τα εντός σχεδίου και 20.000 € για τα αγροτεμάχια, έχει εξαφανιστεί.
  • Οι κοινωνικές εξαιρέσεις συνιστούν εμπαιγμό. Νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα έως 7.000 € (+1.000 € για κάθε τέκνο) υποχρεώνονται στην καταβολή φόρου με απομείωση 50%. Τα όρια είναι πολύ χαμηλά. Δεν υφίσταται καμία πρόνοια για άνεργους και ανάπηρους.
  • Οι εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις είναι προβληματικές. Δίνεται η δυνατότητα αναβολής πληρωμής του φόρου σε επιχειρήσεις με τζίρο (όχι κέρδη) μικρότερο του 10πλάσιου του φόρου και μόνο, αποκλείοντας κάθε άλλη πρόνοια για ελάχιστα χαμηλότερους φόρους.

Η ΔΗΜΑΡ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ).

Όπως προσθέτει, ένας σύγχρονος και προοδευτικός ΕΝΦΑ πρέπει:

  • Να αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και να έχει ισχυρή προοδευτικότητα. Να είναι φόρος ακίνητης περιουσίας και όχι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι η κλιμάκωσή του πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αντικειμενική αξία.
  • Να έχει αφορολόγητο όριο και για την εντός σχεδίου ακίνητη περιουσία και για τα αγροτεμάχια προκειμένου να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία και η πρώτη κατοικία.
  • Να εξαιρεί τους άνεργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας.
  • Να κάνει διάκριση ανάμεσα στην περιουσία φυσικών προσώπων και στην περιουσία επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ευνοϊκή αντιμετώπιση για τα ακίνητα που συμμετέχουν στην βιοτεχνική, βιομηχανική και αγροτική παραγωγή ή είναι ακίνητα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
  • Να απαλλάσσονται τα ακίνητα που ανήκουν σε Εκκλησία και μοναστήρια και χρησιμοποιούνται ως λατρευτικοί χώροι.
  • Να απαλλάσσονται τα ακίνητα, των οποίων η χρήση παραχωρείται στο Ελληνικό Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται το αίτημα των φορολογουμένων, που είναι όμηροι αναξιοποίητων ή μη δυνάμενων να πουληθούν ακινήτων, και ταυτόχρονα το Ελληνικό Δημόσιο (κεντρική διοίκηση –αυτοδιοίκηση) να μπορεί να διαχειρίζεται σειρά ακινήτων, για να ασκήσει στεγαστική πολιτική (άστεγοι), αγροτική πολιτική (ακτήμονες) ή οικονομική πολιτική (νέοι επαγγελματίες, κτλ) ακόμη και κοινωνική πολιτική (στέγαση σωματείων, συνοικιακά πάρκινγκ, αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνικοί χώροι κτλ).

ΑΝ.ΕΛ: ο λογαριασμός στον φτωχοποιημένο λαό

«Μετά τον ‘πολιτικό γάμο’ Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, οι δυο μνημονιακοί εταίροι εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές των ‘κουμπάρων’ δηλαδή της τρόικας, μονιμοποιούν και διευρύνουν το χαράτσι στα ακίνητα φορολογώντας πλέον ό,τι δεν κινείται, στέλνοντας έτσι, το λογαριασμό στον φτωχοποιημένο ελληνικό λαό» δήλωσε ο Νότης Μαριάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΚΚΕ: τα λαϊκά στρώματα οι μεγάλοι χαμένοι

«Το νέο χαράτσι για τα ακίνητα διαψεύδει κατηγορηματικά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για μη επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.»

» Ο ενιαίος φόρος ακινήτων οδηγεί σε τρομακτική αύξηση της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από: Τη μονιμοποίηση του δήθεν έκτακτου χαρατσιού στη λαϊκή κατοικία, τη φορολόγηση κάθε μικροϊδιοκτησίας ανεξάρτητα από τη χρήση της, τη φορολόγηση κάθε σπιθαμής γης που μπορεί να οικοδομηθεί με αβάσταχτους συντελεστές και την φορολόγηση των μικροαγροτών.»

» Με τον τρόπο αυτό υπηρετείται ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής για επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.»

» Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης θα εξαναγκαστούν να ξεπουλήσουν την όποια ακίνητη περιουσία κατέχουν γιατί η κατοχή της γίνεται πλέον αβάσταχτη. Η εξαγγελία για σημαντική μείωση της φορολόγησης στις μεταβιβάσεις ακινήτων και η μετατόπιση της φορολογίας στην κατοχή των ακινήτων, υπηρετεί την ίδια στόχευση.»

» Την ίδια στιγμή, ο ενιαίος φόρος ακινήτων περιλαμβάνει νέες φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Η φορολόγηση των ακινήτων των μονοπωλίων εκπίπτει ως δαπάνη.»

» Η απλή αριθμητική υποδεικνύει ποιος είναι κερδισμένος και ποιος χαμένος. Η αύξηση του συνολικού φόρου που υπολογίζουν να εισπράξουν μαζί με τις φοροαπαλλαγές και τις τεράστιες μειώσεις στη φορολόγηση της συγκεντρωμένης ακίνητης περιουσίας των μονοπωλίων φωτογραφίζουν τα λαϊκά στρώματα ως τους μεγάλους χαμένους.»

» Καμιά αναμονή, καμιά επανάπαυση! Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν άμεσα την απόσυρση του σχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την κατάργηση των χαρατσιών στην λαϊκή κατοικία, την πλήρη φοροαπαλλαγή για μισθωτούς με οικογενειακό εισόδημα ως 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί, την αφορολόγητη πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ, την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο και τη φορολόγηση με 45% σε διανεμόμενα και μη κέρδη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024