Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ολοκληρώθηκε η απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ από την Emma Delta

Ολοκληρώθηκε η απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ από την Emma Delta

Ακριβώς 55 χρόνια μετά την ίδρυσή του ο ΟΠΑΠ γυρνά σελίδα και από δημόσιο έλεγχο περνά σε ιδιώτες. Την Παρασκευή πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή η Emma Delta απέκτησε το 33% του ΟΠΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ και θα καταβάλει άμεσα 622 εκατ. ευρώ. «Παραδίδουμε την εταιρεία οικονομικά εύρωστη» είπε ο απερχόμενος πρόεδρος Κ.Λουρόπουλος. Επίσης ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Ακριβώς 55 χρόνια μετά την ίδρυσή του, τον Οκτώβριο του 1958, ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) γυρνά σελίδα και από δημόσιο έλεγχο περνά σε ιδιώτες.
Το πρωί της Παρασκευής, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή η επενδυτική εταιρεία Emma Delta απέκτησε το 33% του ΟΠΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ και θα καταβάλει άμεσα 622 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται στα 652 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ να καταβάλλονται σε 10 ετήσιες δόσεις.

«Παραδίδουμε την εταιρεία οικονομικά εύρωστη» είπε ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβολος Κων.Λουρόπουλος, ενώ σε ένα σχόλιο για τη διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης είπε ότι ότι «πολλές από τις εντάσεις θα μπορούσαν εύκολα να είχαν αποφευχθεί».

Ειδικότερα, πέρασαν τρία πακέτα (29.240.000 τεμάχια, 30.101.000 τεμάχια, 46.020.000 τεμάχια) προς 5,91 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης, ορίστηκε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού. Από τα 11 μέλη του υφιστάμενου ΔΣ μόνο ο Σπύρος Φωκάς, το δεξί χέρι του Δημήτρη Μελισσανίδη, παρέμεινε στη θέση του. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Τσέχος Καμίλ Ζίγκλερ, ενώ θέσεις στο ΔΣ έλαβαν οι Γιώργος Μελισσανίδης και Χρήστος Κοπελούζος.
Η Εmma Delta πρόσφατα ολοκλήρωσε δύο σειρές ομολογιακών δανείων 250 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ με μεσοσταθμικό επιτόκιο 9,8%.

Δηλαδή, από το τίμημα των 622 εκατ. ευρώ τα 400 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν μέσω δανεισμού και τα υπόλοιπα 222 εκατ. ευρώ από τους ίδιους τους μετόχους της Emma Delta (Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιώργος Μελισσανίδης, GTech, Γίρι Σμετς, Αλεξάντερ Νέσιτς, οικογένεια Κοπελούζου κά.).

H Emma Delta αποκτά τον ΟΠΑΠ σε μια περίοδο κάμψης των κερδών του λόγω της αύξησης της φορολογίας, αλλά συγχρόνως παίρνει «προίκα» τα VLTs («φρουτάκια») και τα Κρατικά Λαχεία που θα εκτοξεύσουν τα μεγέθη του οργανισμού τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την Emma Delta, η ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών σε επίπεδο gross gaming revenue (δηλαδή, τα πονταρίσματα που παίχθηκαν μείον τα κέρδη των παικτών) θα ανέλθει το 2014 στα 2,55 δισ. ευρώ και το 2015 στα 2,95 δισ. ευρώ.

Ήδη οι μέτοχοι της Emma Delta καταγράφουν σημαντικές υπεραξίες, αφού το τίμημα της εξαγοράς είναι 6,19 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σήμερα ο τίτλος του ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 9,15 ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. με τη μεταβίβαση του 33% του μετοχικού της κεφαλαίου στην EMMA DELTA HELLENIC HOLDINGS LIMITED και την είσπραξη από το ΤΑΙΠΕΔ του προβλεπόμενου από τη σύμβαση ποσού των €622 εκατ. Βάσει της σύμβασης αυτής το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να εισπράξει επιπλέον ποσό ύψους €30 εκατ. σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις.»

» Το συνολικό ποσό που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε €712 εκατ. και αποτελείται από τα προαναφερθέντα €652 εκατ. πλέον των μερισμάτων της χρήσης του 2012, ύψους €60 εκατ. που έχουν ήδη καταβληθεί.»

» Η μεταβίβαση αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αποκρατικοποίησης από την έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.»

» Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στην αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ ήταν οι Deutsche Bank AG London Branch και NBG Securities, ενώ νομικοί σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρίες Καρατζά & Συνεργάτες και Freshfields Bruckhaus Deringer».

Η ανακοίνωση του Κων.Λουρόπουλου

Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος δήλωσε με την ευκαιρία της περάτωσης της συναλλαγής μεταβίβασης των μετοχών προς την ΕΜΜΑ ΔΕΛΤΑ και την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου:

«Σήμερα ολοκληρώνεται ένα πολύ φιλόδοξο και δύσκολο έργο που έχει θετική συνεισφορά σε πολλές πτυχές του περιβάλλοντος της ΟΠΑΠ και ιδιαίτερα της οικονομίας της Ελλάδος. Φιλόδοξο διότι η επιτυχία του δεν ήταν εξασφαλισμένη και προδιαγεγραμμένη και δύσκολο διότι πέρασε από πολλά στάδια, περίπλοκες διαδικασίες, πρωτοφανή ζητήματα που ανέκυπταν συχνά και δημιουργούσαν εντάσεις και αρνητική δημοσιότητα. Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης και μακροχρόνιας οικονομικής αστάθειας τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.»

» Πολλές από τις εντάσεις θα μπορούσαν εύκολα να είχαν αποφευχθεί. Παρά ταύτα, όλες οι πλευρές έδειξαν την δέσμευσή τους για να επιτευχθεί ο στόχος της ιδιωτικοποίησης του 33%.»

» Τόσο η ΕΜΜΑ ΔΕΛΤΑ έδειξε ότι επιθυμεί σφόδρα την συμμετοχή της στην ΟΠΑΠ, όσο και η ίδια η ΟΠΑΠ η οποία εργάσθηκε συστηματικά και έτσι βοήθησε την διαδικασία του διαγωνισμού του οποίου την σχεδίαση και εκτέλεση είχε το ΤΑΙΠΕΔ, ως ο πωλητής των Μετοχών.»

» Η ΟΠΑΠ συνέβαλε ώστε να δοθούν τα εχέγγυα ότι η επιχείρηση παρουσίασε σωστά και εμπρόθεσμα τις πληροφορίες που απαιτούντο σε όλους τους διαγωνιζομένους. Ταυτόχρονα τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες προστασίας όλων των μετόχων ώστε να εξασφαλισθεί η περιουσία και η αξία που έχουν επενδύσει στην μετοχή της εταιρίας.»

» Στην ίδια περίοδο συντελέσθηκε από την Πολιτεία, μία σειρά ρυθμίσεων θεσμικού και φορολογικού χαρακτήρα, ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος του μονοπωλίου, η εξασφάλιση του υπεύθυνου παιγνιδιού, η προστασία των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας και η διαμόρφωση της φορολογικής μεταχείρισης του κλάδου των τυχερών παιγνιδιών.»

» Όλα αυτά, και κυρίως η επιτυχία της απερχόμενης Διοίκησης, απεικονίζονται εύγλωττα στην τιμή της μετοχής. Όταν ξεκινήσαμε την δουλειά μας ως Διοίκηση πριν 14 μήνες, η τιμή της μετοχής ήταν κάτω από 4 ευρώ. Σήμερα είναι πάνω από 9 ευρώ.»

» Αυτό δείχνει ότι η αγορά, (η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από ξένους θεσμικούς επενδυτές), στηρίζει τις αποφάσεις της Διοίκησης αλλά και τις προσδοκίες από την ΕΜΜΑ ΔΕΛΤΑ που αναλαμβάνει σήμερα την διοικητική ηγεσία της εταιρίας.»

» Παραδίδουμε την εταιρία οικονομικά εύρωστη , θεσμικά θωρακισμένη και εξοπλισμένη με ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ευκαιριών, τόσο από την παραδοσιακή της δραστηριότητα στους τομείς που ήταν δυνατή μέχρι σήμερα, όσο και από τις νέες προοπτικές στις περιοχές επενδύσεων για νέα προϊόντα, όπως τα παιγνιομηχανήματα, το online και τα λαχεία – ξυστό.»

» Αυτά τα νέα προϊόντα θα συμβάλλουν με αυξανόμενο ρυθμό στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας σε όλα τα μέτωπα. Έτσι, η εταιρία είναι και μπορεί να παραμείνει ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι αναγκαίο, ακόμη περισσότερο σήμερα που η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία.»

» Ευχαριστώ το Διοικητικό Συμβούλιο, το προσωπικό της ΟΠΑΠ και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του στόχου. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024