Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες για «κούρεμα»: Το ΔΝΤ θέλει να κάνει κουμάντο σε ξένα λεφτά

Βρυξέλλες για «κούρεμα»: Το ΔΝΤ θέλει να κάνει κουμάντο σε ξένα λεφτά

Η διχογνωμία ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά, στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αιχμηροί έναντι του Ταμείου οι Ασμουσεν και Ρέγκλινγκ δηλώσαν τη διαφωνία τους με ένα νέο κούρεμα, με τον Ασμουσεν μάλιστα να λέει χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ είναι εύκολο να προωθεί αυτή τη λύση γιατί «μιλάει για τα λεφτά των άλλων». Ως μη αναγκαίο κρίνει ένα νέο κούρεμα και ο Όλι Ρεν που βλέπει αποφάσεις για το θέμα του χρέους «κάποια στιγμή το επόμενο καλοκαίρι».

Η διχογνωμία ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά, κατά την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.

Αιχμηροί έναντι του Ταμείου ο Ασμουσεν της ΕΚΤ και ο Ρέγκλινγκ του ESM δηλώσαν τη διαφωνία τους με ένα νέο κούρεμα, με τον Ασμουσεν μάλιστα να λέει χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ είναι εύκολο να προωθεί αυτή τη λύση γιατί «μιλάει για τα λεφτά των άλλων».

Ως μη αναγκαίο κρίνει ένα νέο κούρεμα και ο Όλι Ρεν που βλέπει αποφάσεις για το θέμα του χρέους «κάποια στιγμή το επόμενο καλοκαίρι».

Ωστόσο το ΔΝΤ δοθείσης ευκαιρίας δεν παραλείπει να επαναφέρει το θέμα.

Επιμένει σε κούρεμα το ΔΝΤ

Μετά την Κριστίν Λαγκάρντ, και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ δεν απέκλεισε την την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt.

«Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ότι το επίπεδο χρέους θα είναι χαμηλότερο από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Θα πρέπει να δούμε πώς θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο κ. Μπλανσάρ.

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε χθες ότι δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει ότι «οι Ευρωπαίοι θα είναι έντιμοι και θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους εάν χρειαστεί», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι μέσα του 2014 αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Επίσης την Τετάρτη είχε δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ, στην οποία καταγράφεται η γνωστή θέση του Ταμείου για την ανάγκη νέου «κουρέματος» με την εμπλοκή του επίσημου τομέα, ώστε το χρέος της Ελλάδας να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 και να γίνει βιώσιμο.

Ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολ.Μπλανσάρ είπε ακόμη πως ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρήσουν πολύ αργά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη ότι τα χειρότερα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης έχουν περάσει.

«Το ακούτε όλο και περισσότερο:’Έχουμε κάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα. Μην έχετε άλλες απαιτήσεις από εμάς’. Αυτό με ανησυχεί», δήλωσε, προσθέτοντας:

«Χρειαζόμαστε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν θέλουμε να φθάσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο απασχόλησης. Ακόμη και η Γερμανία, η οποία δεν έχει περάσει κρίση ανεργίας, δεν αναπτύσσεται θεαματικά».

Ο οικονομολόγος επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να αυξηθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό στο 4% από περίπου 2% σήμερα, σημειώνοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε περιθώριο για τη μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια των κρίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να εξετάσει τρόπους για να μειωθεί το κόστος των δανείων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε ο κ. Μπλανσάρ.

ΕΕ: εύκολες οι αποφάσεις για τα λεφτά των άλλων

Με το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους να ξανανοίγει, το βράδυ της Πέμπτης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκδήλωσαν την έντονη διαφωνία τους με τις απόψεις και τη στάση του ΔΝΤ.

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μπέρτελζμαν, στην αμερικανική πρωτεύουσα, και που είχε τον τίτλο Εuro 5, συμμετείχαν ο Όλι Ρεν, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ ‘Ασμουσεν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.

Ο πέμπτος που θα συμμετείχε στη συζήτηση θα ήταν ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά τελικά δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ, επειδή, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, παρέμεινε στη χώρα του λόγω της συζήτησης για την έγκριση του προϋπολογισμού.

Ο Ρεν ισχυρίστηκε ότι δεν θεωρεί πως είναι αναγκαίο ένα νέο «κούρεμα». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μετά από «δύο γύρους απομείωσης του χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι λογικό να υπάρξει και νέο «κούρεμα», αλλά αντίθετα, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα επιτόκια και τον χρόνο ωρίμανσης», όπως είπε, προσθέτοντας ότι η «ουσιαστική διαδικασία» για τις αποφάσεις θα ξεκινήσει μετά τη βεβαίωση πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, τον ερχόμενο Απρίλιο και ότι θα ολοκληρωθεί «κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο καλοκαίρι».

Ο Ασμουσεν εκδηλώνοντας τη διαφωνία του για το «κούρεμα», μετά από σχετική ερώτηση, διατύπωσε την άποψη ότι το ΔΝΤ είναι εύκολο να προωθεί τη λύση αυτή γιατί, όπως τόνισε, «μιλάει για τα λεφτά των άλλων», σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή το ΔΝΤ έχει διασφαλίσει ότι «θα πάρει στο ακέραιο πίσω» τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα.

Για το ίδιο θέμα, τοποθετήθηκε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι η ευρωζώνη «έχει ήδη κάνει πολλά» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση, συμπληρώνοντας ότι οι συγκεκριμένες επιλογές στην ουσία λειτουργούν ως «ένα κούρεμα».

Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε τη θέση του ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Ελλάδα θα χρειασθεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024