Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περισσότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Περισσότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 παρουσιάζει το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Τo απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Το προσχέδιο περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ, έλλειμμα κάτω από το 3%, μειωμένες δαπάνες και αυξημένους φόρους. 

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 θα παρουσιάσει τη Δευτέρα το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τo απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Το προσχέδιο περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ, έλλειμμα κάτω από το 3%, μειωμένες δαπάνες και αυξημένους φόρους.

Το τελικό κείμενο αναμένεται τον Νοέμβριο, μετά τη νέα αξιολόγηση της τρόικας. Βάσει του προσχεδίου, πάντως, οι πρωτογενείς δαπάνες θα συρρικνωθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 41,4 δισ. ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 45,1 δισ. ευρώ μέσω πολλαπλών παρεμβάσεων στην φορολογία εισοδήματος και του φόρου στα ακίνητα.

Η μεγαλύτερη περικοπή στις δαπάνες θα προέλθει από την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (-2,2 δισ. ευρώ). Από το κονδύλι των μισθών και συντάξεων το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) από 300 εκατ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2013.

Η ύφεση της οικονομίας για το 2013 υπολογίζεται στο 4% (σύμφωνα και με την τρόικα), ενώ για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,6%.

«Με λογιστικές αλχημείες περί πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μπορεί να σταθεί κανένα success story. Ο ελληνικός λαός ασφυκτιά από τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, των φόρων και της διάλυσης των δημόσιων αγαθών. Όσο συνεχίζεται ο μνημονιακός εφιάλτης, η ανάπτυξη και η ανάκαμψη αποτελούν «όνειρα θερινής νυκτός»» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024