Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ειδική τροπολογία εμποδίζει τη μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο

Ειδική τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο στο Βέλγιο. Η τροπολογία προβλέπει ότι πλέον απαιτείται ποσοστό 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου μιας εισηγμένης επιχείρησης, προκειμένου αυτή να αποφασίσει τη συγχώνευση-απορρόφησή της με άλλη εισηγμένη, η οποία θα εκδώσει μετοχές ως αντάλλαγμα.

Ειδική τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών, ρυθμιστική αρχή επιβατικών μεταφορών και άλλες διατάξεις», σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο στο Βέλγιο.

Η τροπολογία προβλέπει ότι πλέον απαιτείται ποσοστό 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου μιας εισηγμένης επιχείρησης, προκειμένου αυτή να αποφασίσει τη συγχώνευση-απορρόφησή της με άλλη εισηγμένη η οποία θα εκδώσει μετοχές ως αντάλλαγμα. Μέχρι σήμερα ο νόμος προβλέπει πως η πλειοψηφία του 95% είναι απαραίτητη για τη λήψη απόφασης εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευσης, διάσπασης ή μετατροπής), η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή των μετοχών της εκδότριας εταιρείας από το χρηματιστήριο.

Η τροπολογία που θα εξετασθεί αύριο στη Βουλή αναφέρει τα εξής:

«Η πλειοψηφία 95% κρίνεται απαραίτητη και στην περίπτωση που η διαγραφή μιας εταιρείας από το χρηματιστήριο επέρχεται συνεπεία εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή) ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι μέτοχοι θα λάβουν μετοχές εισηγμένες ή μη εισηγμένες, καθώς η σχετική απόφαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους μετόχους, κυρίως της μειοψηφίας, αφού έχει ως αποτέλεσμα την οριστική παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο.

Το γεγονός αυτό έχει ουσιώδεις επιπτώσεις για τους μετόχους της αφού στερούνται οριστικά της δυνατότητας χρηματιστηριακής εκποίησης των μετοχών τους. Συνεπώς, και προκειμένου να διασφαλίζονται επαρκώς και στην περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών προτείνεται να απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση, η οποία τελικώς θα οδηγεί στη διαγραφή της εταιρείας από το χρηματιστήριο, πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην εκδότρια εταιρεία ανά κατηγορία μετοχών».

Πολιτικές αντιδράσεις

Η νομοθετική διάταξη προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις. «Η φωτογραφική τροπολογία, που έχει στόχο να παρεμποδίσει με νομοθετικό εξαναγκασμό την αλλαγή έδρας της Βιοχάλκο, δείχνει την καταστροφική για τη χώρα νοοτροπία της κυβέρνησης έναντι της επιχειρηματικότητας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δράση.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι επενδυτές δεν πρόκειται ποτέ να έρθουν σε μια χώρα, το πολιτικό σύστημα της οποίας παρεμποδίζει με φωτογραφικές τροπολογίες τις νόμιμες επιχειρηματικές αποφάσεις.»

» Αντί να επιδιώξει να κρατήσει τις επιχειρήσεις, αίροντας -μέρος έστω- των λόγων που τις διώχνουν (χρηματοδότηση, φορολογία, τιμές ενέργειας), επιχειρεί με νομικές ακροβασίες να τις δέσει πισθάγκωνα στο κατάρτι. Να τις βλέπουν οι υποψήφιοι επενδυτές και να φεύγουν μακριά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υψηλή ανεργία και τις τιμές της δημόσιας περιουσίας που τώρα εκποιείται.»

» Άραγε πώς θα αντιμετωπίσει την πιθανότητα αδιεξόδου της επιχείρησης λόγω της παρεμπόδισης των ενεργειών της; Με κρατικοποίηση;».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς για τα ημιτελικά του ATP Masters 500 της Βαρκελώνης. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024