Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκτός ύφεσης η ευρωζώνη το β' τρίμηνο χάρη σε εξαγωγές και δαπάνες

Εκτός ύφεσης η ευρωζώνη το β’ τρίμηνο χάρη σε εξαγωγές και δαπάνες

Η ανάκαμψη των εξαγωγών και η αύξηση των δαπανών από νοικοκυριά και κυβερνήσεις έβγαλαν την ευρωζώνη από την ύφεση το β' τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνει η Eurostat. Η καλύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη από τη Γερμανία έως την Πορτογαλία βοήθησαν την ευρωζώνη να αναπτυχθεί με 0,3%. Οι οικονομολόγοι αναμένουν η ανάπτυξη να συνεχιστεί και το γ' τρίμηνο, ωστόσο προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη δεν προβλέπεται να είναι γρήγορη και ισχυρή.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών και η αύξηση των δαπανών από νοικοκυριά και κυβερνήσεις έβγαλαν την ευρωζώνη από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Η καλύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη από τη Γερμανία έως την Πορτογαλία βοήθησαν την οικονομία της ευρωζώνης να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, έναντι του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο ύστερα από έξι μήνες συρρίκνωσης. Η δημόσια δαπάνη είχε και αυτή θετική συνεισφορά, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009, όταν η ευρωζώνη βυθίστηκε στην κρίση χρέους.

Η χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας, τις οποίες πολλοί οικονομολόγοι καθιστούν υπεύθυνες για την επιδείνωση της μακρύτερης ύφεσης που έχει βιώσει ποτέ η ευρωζώνη, συνοδεύτηκε από την πρώτη τριμηνιαία αύξηση στις δαπάνες των νοικοκυριών από τα τέλη του 2011, σημειώνει το Reuters.

Ωστόσο, τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων του Ιουλίου δείχνουν ότι η εικόνα της οικονομίας παραμένει εύθραυστη. Ο όγκος τους αυξήθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η άνοδος αυτή δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση 0,7% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών των οικονομολόγων, που ανέμεναν αύξηση 0,4%.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν η οικονομική ανάπτυξη να συνεχιστεί και το τρίτο τρίμηνο του έτους, ύστερα από τα θετικά αποτελέσματα των ερευνών του Αυγούστου για τον επιχειρηματικό κλάδο.

Η ανάκαμψη δεν προβλέπεται, ωστόσο, να είναι γρήγορη και ισχυρή.

Στο 4,6% η ύφεση στην Ελλάδα στο β’ τρίμηνο

Το κλίμα αλλάζει άρδην όταν μιλάμε για την Ελλάδα. Η ύφεση στο β’ τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκε στο 4,6% σε ετήσια βάση, όπως επιβεβαιώνει η Eurostat.

Σε επίπεδο ευρωζώνης η υποχώρηση του ΑΕΠ σε ετήρια βάση ήταν 0,5% στο β’ τρίμηνο, ενώ η ΕΕ παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη την ίδια περίοδο.

*Σημειώνεται ότι στοιχεία σε τριμηνιαίο επίπεδο δεν υπάρχουν για την Ελλάδα και για άλλα τέσσερα κράτη-μέλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024