Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Aναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις της Αθήνας, δήλωσε ο Τζακ Λιού

Aναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις της Αθήνας, δήλωσε ο Τζακ Λιού

Μήνυμα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο. «Aναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια» δήλωσε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά «για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη». Τόνισε, όμως, ότι «η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη».

Μήνυμα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντ.Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο.

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι υποδέχτηκε τον αμερικανό υπουργό στην Αθήνα, «τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους».

«Η Ελλάδα πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και διήνυσε μεγάλη απόσταση τους τελευταίους 12 μήνες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε. Kαι μέσα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη» προσέθεσε, σημειώνοντας πως η επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και η συνάντηση του με τoν πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών επικεντρώθηκε «στις προφανείς προκλήσεις της εποχής μας: την ανάπτυξη και την περιφερειακή σταθερότητα».

«Σταθερότητα που θεμελιώνεται στη δικαιοσύνη για να επιτύχουμε ανθεκτική και μακροχρόνια ειρήνη στην ταραχώδη περιοχή μας και ανάπτυξη, που θεμελιώνεται στη σταθερότητα και στην ανταγωνιστικότητα, για να επιτύχουμε τους πιο σημαντικούς στόχους μας: θέσεις απασχόλησης, ευκαιρίες και ευημερία» είπε.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η αμερικανική πλευρά παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις εδώ και γνωρίζει πως «η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων».

«Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις θυσίες των τελευταίων χρόνων, όπως και τις προκλήσεις που παραμένουν» τόνισε.

Ο κ. Λιού δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, καθώς, όπως είπε «βλέπω ότι η κυβέρνηση σας είναι κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος και υλοποιεί δύσκολες δράσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η δυναμική για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

«Βεβαίως, η πορεία εξακολουθεί να έχει προκλήσεις» τόνισε. Επιπλέον, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως «ξέρουμε ότι δουλεύετε σκληρά για να βάλετε την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για τις επόμενες γενιές. Πάνω από όλα για όσα η Ελλάδα έχει καταφέρει, και ξέρω ότι δεν θέλετε να αφήσετε αυτό το σημαντικό έργο ημιτελές».

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, ο κ. Λιού ανέφερε πως «η σύμπλευση με την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της ατζέντας μου καθώς η απασχόληση και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ασία είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία».

Οι δύο άνδρες, μετά τις δηλώσεις τους, γευμάτισαν στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Νωρίτερα, ο κ. Λιού συναντήθηκε με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν και τα ζητήματα της πορείας υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος για τη διετία 2012-3 και των μεταρρυθμίσεων, της ανάγκης συνδυασμού μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015-6.

Ειδικά για το τελευταίο, το οποίο αναμένεται να προσδιορισθεί επακριβώς κατά τον νέο έλεγχο της τρόικας το φθινόπωρο, η ελληνική πλευρά επισήμανε στον κ. Λιού ότι το συγκεκριμένο κενό δεν μπορεί να καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των υπουργών Οικονομικών του G20, φέρεται να πρεσβεύει (σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών) πως «η Ευρώπη έχει ρίξει νερό στο κρασί της» και ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Κατά την επίσκεψη του κ. Λιου στην Αθήνα αναμένεται να προετοιμαστεί το ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου, κατά το οποίο θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024