Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακολουθούμε το σωστό δρόμο, γι' αυτό παίρνουμε τις δόσεις, λέει ο Στουρνάρας

Ακολουθούμε το σωστό δρόμο, γι’ αυτό παίρνουμε τις δόσεις, λέει ο Στουρνάρας

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες του λαού μέσα στη μεγάλη κρίση, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός. Στόχος μας είναι πλέον, να πετύχουμε προσαρμογή με ανάπτυξη» ανέφερε ο Γ.Στουρνάρας, στην βασική του ομιλία επί του πολυνομοσχεδίου. Ως απόδειξη ότι το πρόγραμμα βγαίνει -αντίθετα με τα όσα υποστήριξαν πολλοί- ανέφερε ότι η Ελλάδα παίρνει κανονικά τις δόσεις του δανείου, ενώ συνέχισε την κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για έλλειψη στρατηγικής εξόδου από την κρίση.

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες του λαού μέσα στη μεγάλη κρίση, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός. Στόχος μας είναι πλέον, να πετύχουμε προσαρμογή με ανάπτυξη. Όλα μας τα εργαλεία είναι στραμμένα στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην βασική του ομιλία στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου για τον νέο φορολογικό κώδικα, την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Ως απόδειξη ότι το πρόγραμμα βγαίνει -αντίθετα με τα όσα υποστήριξαν πολλοί- ανέφερε ο υπουργός ότι η Ελλάδα παίρνει κανονικά τις δόσεις του δανείου, ενώ συνέχισε την κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για έλλειψη στρατηγικής εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Στουρνάρας ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι «καταβάλλουμε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, έργο καθόλου εύκολο». Τόνισε ωστόσο ότι διαψεύστηκαν όσοι -οικονομολόγοι, τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες- προέβλεπαν καταστροφή της Ελλάδας και έξοδο της από το ευρώ.

«Πού είναι τώρα ο κ. Ρουμπινί;» αναρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι δηλώσεις που διαψεύστηκαν το μόνο που κατάφεραν ήταν να επιβαρύνουν το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα και να συμβάλλουν στην άνοδο των spread.

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Αμέσως μετά έστρεψε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ: «Με ποιον είστε, με τις υγιείς ευρωπαϊκές δυνάμεις ή τον Ρουμπινί;» είπε ο υπουργός, καλώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

«Στρατηγική εξόδου από την κρίση δεν μας έχετε παρουσιάσει» επανέλαβε ο υπουργός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει αξιόπιστες κοστολογημένες προτάσεις.

«Μας ρωτάτε τι θα γίνει μετά την εφαρμογή αυτών των μέτρων» είπε ο κ. Στουρνάρας απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στην πρωινή ομιλία του. «Σας αντιστρέφω την ερώτηση» και καλώ να αναλογιστείτε τι θα γίνει μετά από ενδεχόμενη εφαρμογή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτείνεται προσωρινή στάση πληρωμών τόκων για 4-5 μήνες, «πώς θα γίνει αυτό;» αναρωτήθηκε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ και στη διακοπή των δόσεων που λαμβάνει η Ελλάδα με ευνοϊκό επιτόκιο 2%.

«Τι θα γίνει μετά από στάση πληρωμών; Τι γίνει μετά την ακύρωση επενδύσεων; […] Αναλογιστείτε τις συνέπειες των δικών σας προτάσεων» είπε ο υπουργός, και παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής ταινίας ανέφερε «οι όμορφες προτάσεις όμορφα καίγονται».

Επίσης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει αν συμφωνεί ή όχι με τη μείωση του ΦΠΑ. Μάλιστα ορμώμενος από λεκτικό ολίσθημα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του για το ύψος του ΦΠΑ στην εστίαση, παρατήρησε πως «έχω την εντύπωση πως δεν είστε σίγουρος για το ακριβές ποσοστό».

Το πρόγραμμα πάει καλά, μην υποτιμάτε τις επιτυχίες

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, που μεταξύ άλλων εξέφρασαν ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Φώτης Κουβέλης, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι απόδειξη της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος είναι ότι η Ελλάδα παίρνει τις δόσεις του ευρωδανείου, ενώ κάλεσε να μην υποτιμώνται οι προσπάθειες και οι επιτυχίες της Ελλάδας.

«Πολλοί προσπαθούν να διαψεύσουν την επιτυχή δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Το πρόγραμμα πάει μια χαρά και απόδειξη είναι ότι καταβάλλονται οι δόσεις. Σας θυμίζω ότι όταν αναλάβαμε πριν από ένα χρόνο, η χρηματοδότηση της χώρας είχε διακοπεί. Χρηματοδοτούμασταν με έντοκα γραμμάτια, με τεράστιο κόστος. Η Ελλάδα σήμερα χρηματοδοτείται με επιτόκιο κάτω από 2%» είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Στο δημοσιονομικό έλλειμμα έχουμε καλύψει τα 2/3 της προσπάθειας (δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ), ενώ στην ανταγωνιστικότητα έχουμε καλύψει κυριολεκτικά όλη την απώλεια, που είχαμε από την είσοδό μας στο ευρώ μέχρι το 2009 – περίπου 25%.»

»Το πρώτο εξάμηνο του 2013 το πρωτογενές έλλειμμα είναι μειωμένο κατά 55% σε σχέση με το 2012 και κατά 60% σε σχέση με τον στόχο. Σε επίπεδο δε, γενικής κυβέρνησης, το πρωτογενές έλλειμμα έχει περιοριστεί κατά 9,5 μονάδες από το 2009 μέχρι το 2012, ενώ για το 2013 προβλέπεται περαιτέρω μείωση ύψους 1,5%».

Επίσης αναφέρθηκε σε στοιχεία του ΟΟΣΑ βάσει των οποίων η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όλα τα μέλη του Οργανισμού.

Φορολογική δικαιοσύνη μέσω του νέου κώδικα

Μιλώντας για το μέρος του πολυνομοσχεδίου που αφορά τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο Γ.Στουρνάρας είπε ότι στην πλήρη λειτουργία του θα στηρίξει τη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας, μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και ταυτόχρονης αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης.

Εξέφρασε δε την ενόχλησή του για τους χαρακτηρισμούς περί «νομοσχεδίου κουρελού» που ακούστηκαν.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σε συνδυασμό με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, διευρύνεται η φορολογική βάση, εντάσσοντας ομάδες που μέχρι σήμερα φορολογούνταν ελλιπώς, μοιράζεται δίκαια η συνεισφορά των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, αντιμετωπίζεται ενιαία η φορολογική δραστηριότητα, απλοποιείται το σύστημα των αποσβέσεων, αναγνωρίζονται οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ως επαγγελματικές δαπάνες – κάτι που θα ευνοήσει την επιχειρηματικότητα.

Ο φόρος υπεραξίας αφορά μονάχα τα φυσικά πρόσωπα, λαμβάνεται υπόψη στη φορολόγηση η πηγή των εισοδημάτων, επεκτείνεται το αφορολόγητο από τις 5000 στις 9000 ευρώ, μειώνεται η φορολογία των εισοδημάτων μέχρι 25000 ευρώ από 52% σε 42%, αντιμετωπίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως μισθωτοί, στη φορολογία ενοικίων οι μικροϊδιοκτήτες επιβαρύνονται ελάχιστα, πρόσθεσε.

Τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, οι συντάξεις για πολιτικούς πρόσφυγες, οι συντάξεις αναπήρων πολέμου και στρατιωτικών με βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους απαλλάσσονται από τη φορολογία, επισήμανε ακόμη.

«Ειδικότερα για τις επενδύσεις, οι προτεινόμενες διατάξεις του Κώδικα θα συμπληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το μέρος που θα αφορά τη χορήγηση πρότυπων φορολογικών κινήτρων, όπως οι φορολογικές πριμοδοτήσεις για επενδύσεις, εκπτώσεις φόρου για επενδύσεις και επιτάχυνση των διενεργούμενων αποσβέσεων» ανέφερε επιπλέον ο κ. Στουρνάρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024