Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απροθυμία των κεντρικών τραπεζών να μετακυλήσουν τις λήξεις ομολόγων

Απροθυμία των κεντρικών τραπεζών να μετακυλήσουν τις λήξεις ομολόγων

Νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αποτελεί η διαφαινόμενη απροθυμία των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στην κατοχή τους, τα λεγόμενα ANFA's,  κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρόσθετο κενό χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 1,5 ως 2 δισ. ευρώ μόνο για το 2013.

Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η διαφαινόμενη απροθυμία των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης να μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στην κατοχή τους, τα λεγόμενα ANFA’s, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρόσθετο κενό χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 1,5 ως 2 δισ. ευρώ μόνο για το 2013.

Το ζήτημα είναι γνωστό εδώ και καιρό στο επιτελείο του υπουργού Οικονομιών Γιάννη Στουρνάρακαι επανήλθε την Τετάρτη στην επικαιρότητα από τηλεγράφημα του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012 ανέφερε ότι οι 17 κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων, κίνηση που αν υλοποιηθεί θα απαλλάξει την Ελλάδα από την υποχρέωση να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ που λήγουν τη διετία 2013-2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015-2016.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση δημιουργείται χρηματοδοτικό κενό από 1,5 έως 2 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα το 2014.

Πιο απλά, αν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν προχωρήσουν στην μετακύλιση των λήξεων αυτών, τότε η χώρα μας θα πρέπει να καλύψει μία «τρύπα» στο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ ευρώ.
Ενδεχόμενη άρνηση των «17» απειλεί να επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024