Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο στόχαστρο της τρόικας η τρύπα στα έσοδα λόγω ΕΟΠΥΥ και Ταμείων

Στο στόχαστρο της τρόικας η τρύπα στα έσοδα λόγω ΕΟΠΥΥ και Ταμείων

Με τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων να διογκώνονται, η συζήτηση με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό 2013-14 γίνεται συνεχώς δυσκολότερη. Ενδεικτικό, ότι συστάθηκε ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας. «Όλα (τα θέματα) είναι ανοιχτά», δηλώνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, με το ενδεχόμενο να παραταθεί η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα να γίνεται όλο και πιο ορατό. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αποστολής των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να καθοριστεί μετά την συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό.

Με τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών Ταμείων να διογκώνονται, η συζήτηση με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό 2013-14 και το πώς αυτό θα καλυφθεί γίνεται συνεχώς δυσκολότερη.

Ενδεικτικό είναι ότι -σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών- συστάθηκε ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των Ταμείων.

Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, δηλώνει υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, με το ενδεχόμενο να παραταθεί η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα να γίνεται πιο ορατό.

Άλλωστε, πέρα από την πολυπλοκότητα των θεμάτων, υπάρχουν και τεχνικής φύσεως ζητήματα που ενδέχεται να παρατείνουν την παρουσία της τρόικας, όπως, για παράδειγμα, η προγραμματισμένη απουσία στο εξωτερικό του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ενδέχεται, οι επικεφαλής της τρόικας να επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Πέμπτη, στην οποία θα παραβρεθούν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Σε κάθε περίπτωση, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αποστολής των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να καθοριστεί μετά την απογευματινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αγκάθι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ

Θέμα βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ θέτει ανοιχτά πλέον η τρόικα εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάστασή του. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν παροχές του οργανισμού προς τους ασφαλισμένους με στόχο να συρρικνωθούν οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλείες και λοιπές παροχές υγείας.

«υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και το ζήτημα των δαπανών, οι οποίες προκαλούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά τη συνάντηση που είχε χθες (Δευτέρα) με την τρόικα.

Προανήγγειλε δε νέα μέτρα, προσθέτοντας ότι «σ’ αυτό το ζήτημα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, να υιοθετήσουμε ιδέες ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειμμα σημαντικό στον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2013».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που τονίζει ότι ««παρά τις υφιστάμενες δραματικές περικοπές στον τομέα της υγείας οι οποίες χαρακτηρίζονται αιματηρές ακόμα και από συντηρητικούς αναλυτές, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ουσιαστικά τον περιορισμό της ασφαλιστικής κάλυψης των εναπομείναντων ασφαλισμένων συμπολιτών μας με την περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας και την μεγαλύτερη επιβάρυνση τους ή τον αποκλεισμό τους από επαρκή περίθαλψη».

«Όλα είναι ανοικτά», λέει το ΥΠΟΙΚ

Στην σημερινή (Τρίτη) έκτακτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, πέρα από την ενημέρωση για τις εξελίξεις στη δημοσία ραδιοτηλεόραση, έθεσε όλα τα θέματα, σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η υλοποίηση των μέτρων της περιόδου 2013- 2014, καθώς και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Το οικονομικό επιτελείο έθεσε και το ζήτημα της μείωσης για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, καθώς εξετάζει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Όλα είναι ανοικτά» σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος παράγοντας.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των εκπροσώπων των δανειστών για τις εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ, μετά την απόφαση του ΣτΕ και τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024