Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ομολογία αποτυχίας του ΔΝΤ δίνει δύναμη διαπραγμάτευσης, λέει ο Γ.Στουρνάρας

Η ομολογία αποτυχίας του ΔΝΤ δίνει δύναμη διαπραγμάτευσης, λέει ο Γ.Στουρνάρας

Η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», λέει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας σχολιάζοντας την έκθεση του Ταμείου. Η κόντρα μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τα λάθη που ήδη έγιναν συνεχίζεται, την ώρα που το επόμενο μεγάλο ζήτημα μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον είναι η μορφή του νέου ελληνικού «κουρέματος».

Αλυσιδωτές αντιδράσεις, που αποκάλυψαν το μέγεθος των διαφωνιών μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας, προκάλεσε η απολογιστική έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία υπάρχει η παραδοχή για λάθη στην ελληνική περίπτωση.

Η ελληνική κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από την κόντρα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής: «Τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. η τρόικα). Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται με έξοδο από το ευρώ, ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, σήμερα θα ήμασταν Συρία» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

Τονίζει, ωστόσο, ότι η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Ο ίδιος δεν αρνείται ότι «η έκθεση Τόμσεν δίνει την χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ», αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν εκείνη που έκανε τη διαπραγμάτευση του πρώτου μνημονίου.

Το νέο «κούρεμα»

Ενώ η κόντρα για τα λάθη που ήδη έγιναν μαίνεται, άλλο πεδίο διαφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον είναι η μορφή του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για το οποίο έχει ανοίξει.

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο οικονομολόγος και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ντάνιελ Γκρος σημειώνει ότι θεωρεί το OSI (Official Sector Involvement σε αντιδιαστολή με το Private Sector Involvement, PSI) «αναπόφευκτο σε κάποιο βαθμό».

Παράλληλα, για το ενδεχόμενο να μην υπολογιστούν στο ελληνικό χρέος τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής Ιουνίου 2012), πηγές από το ΔΝΤ αναφέρουν στην εφημερίδα ότι «δεν μιλάμε για διευθέτηση του χρέους, αλλά για γενναία μείωση».

Διευκρίνιση του ΥΠΟΙΚ

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι οι αποδιδόμενες στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα δηλώσεις περί «χαριστικής βολής στο ΠΑΣΟΚ από την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ», ουδόλως απηχούν την πραγματικότητα.

«Τουναντίον, ο υπουργός Οικονομικών -όπως έχει τονίσει επανειλημμένως- αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ, και τις παλαιότερες και τις τωρινές, για την έξοδο της χώρας από την κρίση» προσθέτει η ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024