Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε υψηλό πενταετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάιο

Σε υψηλό πενταετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάιο

Βελτίωση για τέταρτο συνεχή μήνα κατέγραψε το Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ύφεσης πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν την Πέμπτη.

Βελτίωση για τέταρτο συνεχή μήνα κατέγραψε το Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από την έναρξη της ύφεσης πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν την Πέμπτη.

Τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στη γενικότερα βελτιωμένη εικόνα της χώρας, αν και ζοφερά παραμένουν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, όπως ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ και η ανεργία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανήλθε στις 93,8 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, έναντι 89,2 τον Απρίλιο

Τα στοιχεία, που βασίζονται στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις επιχειρηματικές προσδοκίες, βελτιώνονται σταθερά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου και τη νέα συμφωνία με την τρόικα που περιόρισαν τις ανησυχίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού αισθάνεται ότι τα χειρότερα πέρασαν», είπε ο Άγγελος Τσακανίκας, οικονομολόγος του ΙΟΒΕ που συλλέγει τα ελληνικά στοιχεία για λογαριασμό της Κομισιόν.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 9% στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με το TradeWeb, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση εξετάζει την επιστροφή στις αγορές το επόμενο έτος.

Το βελτιωμένο, ωστόσο, κλίμα δεν έχει περάσει ακόμα στα βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Η ανεργία παραμένει στο ποσοστό ρεκόρ του 27% ενώ η ύφεση εκτιμάται πως θα συνεχιστεί για έκτο συνεχές έτος φέτος και θα διαμορφωθεί στο 4,2%-4,6%.

«Δημιουργούνται σταθερά λιγότερο απαισιόδοξες προσδοκίες», σχολίασε ο κ. Τσακανίκας στο Reuters.

«Αλλά αυτές πρέπει να αρχίσουν να αποτυπώνονται στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας, όπως η ανεργία, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων και οι αφίξεις τουριστών», συμπλήρωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024