Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξαιρούνται τα Ταμεία από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, οργή σε ΓΣΕΕ-ΟΤΟΕ

Εξαιρούνται τα Ταμεία από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, οργή σε ΓΣΕΕ-ΟΤΟΕ

Τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα συμμετάσχουν τελικώς στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, κατόπιν παρέμβασης -στο παρά πέντε- του υπουργείου Εργασίας, το οποίο επικαλείται «απαγορεύσεις» του τελευταίου μνημονίου. «Νέο σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων, με αναγκαστική δραστική απομείωση της αξίας των μετοχών τους στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες» διαβάζουν στην απόφαση ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ και σε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό τονίζουν ότι θα εξαντλήσουν κάθε αγωνιστικό και δικαστικό μέσο.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα συμμετάσχουν τελικώς στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, κατόπιν παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας -την τελευταία στιγμή, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή- το οποίο για την απόφαση αυτή επικαλείται τις προβλέψεις του τελευταίου μνημονίου βάσει των οποίων οι φορείς της κεντρικής κυβέρνησης δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αυξήσεις κεφαλαίων τραπεζών.

Κατόπιν αυτής της απόφασης, Ταμεία, μεταξύ των οποίων και το ΙΚΑ, αναγκάστηκαν να αναιρέσουν τις προηγούμενες αποφάσεις τους για συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, με την ιδιότητα των παλαιών μετόχων, «ως μονόδρομο για τη διατήρηση της αξίας των μετοχών τους» όπως λένε τα συνδικάτα.

«Νέο σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων, με αναγκαστική δραστική απομείωση της αξίας των μετοχών τους στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες» διαβάζουν στην απόφαση ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ

Σε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό τα συνδικάτα τονίζουν ότι θα εξαντλήσουν κάθε αγωνιστικό και δικαστικό μέσο για την αποτροπή αποκλεισμού των Ταμείων από την άσκηση των προτιμησιακών μετοχικών δικαιωμάτων τους στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών για την προστασία της περιουσιακής αξίας των μετοχών, που έχουν επενδυθεί στις Τράπεζες, και αποτελούν «περιουσία των ασφαλισμένων, που δεν εκχωρείται, δεν απαλλοτριώνεται, δεν χαρίζεται».

Εξηγούν δε πως «τα δικαιώματα των μετόχων και εν προκειμένω των ασφαλιστικών Ταμείων είναι πλήρως κατοχυρωμένα από το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο και δεν επιδέχονται επιλεκτικό αποκλεισμό και παρεκκλίσεις ούτε από τη Διοίκηση ούτε καν από τον εθνικό νομοθέτη».

Η παρέμβαση του υπουργείου

Σε επιστολή που απέστειλε προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων την περασμένη Παρασκευή η γενική διευθύντρια Οικονομικών Υποθέσεων του υπουργείου Εργασίας Μ.Τριανταφύλλου αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελευταίου μνημονίου οι φορείς της κεντρικής κυβέρνησης δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίων τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος η θέση του υπουργού Εργασίας ήταν ότι η απόφαση για συμμετοχή ή όχι των Ταμείων στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ήταν δική τους απόφαση.

«Η κυβέρνηση δεν θα προσπαθήσει να κατευθύνει τα ταμεία που έχουν αυτονομία στη λήψη αποφάσεων και θα αποφασίσουν εκτιμώντας το ύψος των διαθεσίμων τους, στο πλαίσιο του συμφέροντος του φορέα και των ασφαλισμένων του» ήταν η δήλωση του κυρίου Βρούτση τον Απρίλιο.

Ωστόσο, υπό τα νέα δεδομένα, μετά την επιστολή της γγ του υπουργείου, τα Διοικητικά Συμβούλια του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων αναίρεσαν τις προηγούμενες αποφάσεις τους και προχώρησαν στην πώληση προς την Alpha Bank των δικαιωμάτων τους για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν και κατά την διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Απόφαση για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών, είχε λάβει αρχικά και το Ταμείο Ασφάλισης του προσωπικού των τραπεζών (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω).

Οργή από ΓΣΕΕ-ΟΤΟΕ: νέα απειλή για τα Ταμεία

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την εξαίρεση συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην επιστολή με τίτλο «νέα απειλή για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων» αναφέρουν:

«Μετά το κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών Tαμείων, που ήταν υποχρεωτικά κατατεθειμένα σε κρατικά ομόλογα, αποκαλύπτεται νέο σχέδιο υφαρπαγής περιουσιακών τους στοιχείων με αναγκαστική δραστική απομείωση της αξίας των μετοχών τους στις μεγάλες ελληνικές Τράπεζες, οι οποίες προβαίνουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και ανακεφαλαιοποίηση.

» Τα Δ.Σ. των ταμείων (πχ Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. με εξουσιοδότηση από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και το Ι.Κ.Α. και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης κ.α.) είχαν λάβει αποφάσεις συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών, με την ιδιότητα των παλαιών μετόχων, ως μονόδρομο για τη διατήρηση της αξίας των μετοχών τους.

» Ελάχιστα πριν την επικείμενη εκπνοή της προθεσμίας συμμετοχής στην α.μ.κ. της ALPHA BANK, που χρονικά προηγείται των υπολοίπων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, στην οποία το Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. και το Τ.Α.Π.Ι.Λ.Τ. κατέχουν σημαντικό αριθμό μετοχών, με έκπληξη και δικαιολογημένη αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε εντελώς αιφνιδιαστικά το περιεχόμενο επιστολής του Υπουργού Οικονομικών στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, όχι όμως και στα Ταμεία, ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση, που υπαγορεύθηκε από τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, για τη μη συμμετοχή των Ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, με τη δικαιολογία ότι τα Ταμεία θεωρούνται φορείς της γενικής κυβέρνησης.

» Κατά πληροφορίες ήδη και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κοινοποίησε στα Ταμεία, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, εξαιρετικά επείγον έγγραφο για τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς την τρόικα να αποκλεισθούν τα Ταμεία από το δικαίωμα προτιμήσεως για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών και στα δικαιώματα κτήσης μετοχών.

» Τα δικαιώματα των μετόχων και εν προκειμένω των ασφαλιστικών Ταμείων είναι πλήρως κατοχυρωμένα από το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο και δεν επιδέχονται επιλεκτικό αποκλεισμό και παρεκκλίσεις ούτε από τη Διοίκηση ούτε καν από τον εθνικό νομοθέτη.

» Αποφάσεις τέτοιου είδους είναι παράνομες, ποινικά κολάσιμες γι’ αυτούς που θα τις επιβάλλουν και θεμελιώνουν αστική ευθύνη προς αποζημίωση».

«Η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Ο.Τ.Ο.Ε. θα εξαντλήσουν κάθε αγωνιστικό και δικαστικό μέσο για την αποτροπή αποκλεισμού των Ταμείων από την άσκηση των προτιμησιακών μετοχικών δικαιωμάτων τους στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών για την προστασία της περιουσιακής αξίας των μετοχών, που έχουν επενδυθεί στις Τράπεζες, περιουσία των ασφαλισμένων που δεν εκχωρείται, δεν απαλλοτριώνεται, δεν χαρίζεται» καταλήγει η επιστολή των συνδικάτων στον πρωθυπουργό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024