Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βουτιά 70% στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης

Βουτιά 70% στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης

Βουτιά 70% σημείωσε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στο πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, καθώς η εξίσωση του φόρου είχε ως αποτέλεσμα τη στροφή των καταναλωτών σε άλλες -φθηνότερες- μορφές θέρμανσης. Ο Σύνδεσμος ζητεί τη μείωση του ΦΠΑ σε 13% και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ακόμα και κάτω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο που ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.

Βουτιά 70% σημείωσε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στο πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, καθώς η εξίσωση του φόρου είχε ως αποτέλεσμα τη στροφή των καταναλωτών σε άλλες -φθηνότερες- μορφές θέρμανσης.

Ο ΣΕΕΠΕ ζητεί τη μείωση του ΦΠΑ στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης από 23% σε 13% και διεύρυνση των κριτηρίων καταβολής του επιδόματος θέρμανσης.

Παράλληλα, προτείνουν, να διεκδικήσει η Ελλάδα διετή εξαίρεση από την Κομισιόν, προκειμένου να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, κάτω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο που ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.

Ο ΣΕΕΠΕ τάσσεται υπέρ της εξίσωσης των φόρων στους δύο τύπους πετρελαίου, κίνησης και θέρμανσης, που εφαρμόστηκε από τον περασμένο Οκτώβριο και ήταν η βασική αιτία της μείωσης του λαθρεμπορίου.

Τονίζει, ωστόσο, ότι η δραματική πτώση της κατανάλωσης αφενός δημιούργησε ατμοσφαιρική ρύπανση, αφού οι καταναλωτές στράφηκαν σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης και αφετέρου απειλεί με λουκέτο 1.000-1.500 πρατήρια που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά και εταιρείες εμπορίας που «στέκονται» σήμερα με δυσκολία.

Πηγές του Συνδέσμου προβλέπουν, μάλιστα, λουκέτα και στο επίπεδο της εμπορίας το επόμενο διάστημα.

Ήδη, την τελευταία τριετία έχουν κλείσει δύο εταιρείες εμπορίας και πάνω από 2.500 πρατήρια, καθώς καταγράφεται πτώση στο σύνολο της αγοράς και όχι μόνο στη θέρμανση (-13% στις βενζίνες το 2012 σε σχέση με το 2011, -6% στο πετρέλαιο κίνησης, -19% στο μαζούτ).

Οι προτάσεις του ΣΕΕΠΕ προβλέπουν να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ανέργους, να αυξηθεί η επιδοτούμενη ποσότητα πετρελαίου, να καταργηθούν τα περιουσιακά κριτήρια που ίσχυσαν εφέτος και να διατηρηθεί μόνο το εισοδηματικό, αυξημένο κατά 50%.

Δηλαδή, το εισοδηματικό όριο να γίνει 37.500 ευρώ για τους ελεύθερους (από 25.000 ευρώ σήμερα) και 52.500 για έγγαμους, συν 4.500 ευρώ για κάθε παιδί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024